Setkání s tajemnem: Český Stonehenge! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Setkání s tajemnem: Český Stonehenge!

Fotografie
Fotografie (internal)

Český Stonehenge! Tak se přezdívá tajemným Kounovským kamenným řadám, které se nacházejí zhruba dva kilometry severně od Kounova na Rakovnicku. Jedná se o 14 řad kamenů, které jsou pravidelně vyrovnány v severojižním směru. Jejich vznik je některými záhadology datován do prvního tisíciletí před naším letopočtem, kdy území obývali Keltové. Vznik řad je možné spojit s astrologií, které se snažili Keltové přijít na kloub.

Zajímavé místo v roce 1934 objevil učitel Antonín Patejdl na vrchu Rovina. Řady ukryté v lese byly obrovské – byly rozprostřeny na ploše několika hektarů a podle jeho odhadu je tvořilo několik tisíc kamenů. Řady se táhly v délce až několik set metrů a co bylo nejpodivnější – v nepravidelných rozestupech běžely vedle sebe téměř rovnoběžně a téměř přesně ve směru od severu k jihu.

Bouře dohadů, která se rozpoutala po zveřejnění Patejdlova objevu, neutichla dodnes. Byly záhadné kounovské řady pravěkým chrámem k uctívání Slunce, pohanským kalendářem, anebo se jedná o unikátní systém polních mezí, který svou podobou nemá obdoby?  Jisté, je, že spojnice mezi určitými význačnými kameny, pokud se promítne na obzor, ukazuje na postavení některých nebeských těles, jako je Slunce, Měsíc nebo Venuše.

Jak se tam dostat?

Výchozím místem prohlídky řad je parkoviště před domem U tří lip v Kounově. Z něj vede k řadám žlutá turistická trasa. U poutní kaple svatého Vojtěcha můžete žlutou trasu opustit a dojít k řadám kratší cestou, označenou místním značením. Rovněž se k nim můžete vydat po trase naučné stezky, která začíná u nádraží Mutějovice.

V novém seriálu Aha! o tajemnu kolem nás se budete každý den setkávat nejen s neuvěřitelnými příběhy, které jste nám poslali, ale provedeme vás i záhadnými místy po celé republice. Byli jste i vy svědky jevu, který si nedokážete vysvětlit? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.