Smutný příběh Jany (41), která porodila mrtvého chlapečka: Místo miminka pohřbili mě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smutný příběh Jany (41), která porodila mrtvého chlapečka: Místo miminka pohřbili mě!

Jana je z malého města, nechce proto být k poznání.
Jana je z malého města, nechce proto být k poznání. (pro Aha! – Marek Hofman, ara)

Mráz po zádech přechází z příběhu, který prožila máma dvou dětí Jana (41) z Táborska. S partnerem se rozhodli, že si pořídí ještě miminko. Vše se dařilo, ale v průběhu těhotenství přišly komplikace a Jana předčasně porodila mrtvého chlapečka.

Neměl porodní váhu, přesto se s ním chtěla naposledy rozloučit, pohřbít ho. To jí ale nebylo dopřáno. „Děťátko mi spálili jako tzv. biologický odpad,“ říká smutně. A co víc, úmrtní list dítěte je psán na Janino jméno. Mrtvá je tak vlastně ona… Jak je to možné?

„Mrtvé miminko jsem porodila ve 22. týdnu. Poté nastaly komplikace a mne nemohli skoro deset dní probudit,“ začíná vyprávět.  Jenže mezitím museli zdravotníci něco udělat s tělíčkem.

Chlapečka spálili jako odpad

„Před začátkem porodu jsem jasně písemně neuvedla, že budu chtít miminko pohřbít. Byla jsem v šoku, rozrušená. Když jsem se probudila z  umělého spánku a následně pár dní byla na JIP, řekl mi přítel, že našeho chlapečka pohřbili bez nás. A zpopelnili s dalším biologickým odpadem, uříznutými končetinami, slepými střevy…,“ říká paní Jana. Popel pak zřízenci uložili do společného pohřebiště na hřbitově.

Jsem mrtvá

Další šok následoval. Protože šlo již podle zákonů o dítě a Jana ani její partner neuvedli jméno dítěte, napsali do úmrtního listu její. „Jsem už vlastně mrtvá,“ zoufá si maminka, která když se o zvláštním postupu dověděla, zhroutila se. „Co je tohle za zemi! Klidně bych si zaplatila těch deset čtrnáct dní uložení tělíčka v chladicím boxu, ale nedostala jsem šanci rozloučit se s ním,“ smutní...

O pohřbu se musí říct předem

Jak se něco takového může stát? Jak může matka přijít o dítě a nemoci ho ani pohřbít? „Pokud matka neuvede jméno dopředu, nebo není schopna rozhodnout do dvou tří dnů o osudu tak malého zemřelého dítěte, je automaticky buď pohřbeno s biologickým odpadem, tedy takzvané »plodykončetiny«, nebo je zpopelněno, ale se jménem rodičky, pokud údaje neuvede dopředu. A to i v případě, že jde o chlapce. Jde skutečně bohužel o běžnou praxi,“ potvrdil pracovník prosektury, kde Jana rodila.

„Nechci si stěžovat na lékaře. Mohou za to zákonodárci, je to tu postavené na hlavu,“ říká Jana s tím, že nejhorší je, že není jediná žena v Česku, jíž zemřelo dítě a v jeho úmrtním listu stojí jméno matky…

TOHLE JSOU FAKTA

■ Úmrtní list se vystavuje po porodu (potratu) mrtvého dítěte (plodu) od 24. týdne gravidity.

■ Dojde-li k porodu (potratu) dříve a plod pohne např. ručičkou, jedná se již o dítě a úmrtní list se vystavuje.

■ Mrtvé nenarozené dítě (plod) se většinou spaluje s tzv. biologickým odpadem a popel ukládá na společné pohřebiště.

■ Jsou rodiče, kteří odmítají pohřbít předčasně narozené dítě.

■ Díky vývoji medicíny se hranice životaschopnosti plodu posunula již k 24. týdnu těhotenství, kdy hmotnost dítěte dosahuje cca 500 až 800 g.

■ Dítě narozené v tomto týdnu má již 40% naději na přežití.

Přečtěte si
lunatic
23. 6. 2012 • 15:30

zákon je např.i takový,že mohou z oběti např.dopravní nehody vyjmout bez sohlasu rodiny jakýkoliv orgán a dát ho následně na transplantaci - pokud ten zemřelý písemně = ještě za života neprohlásí,že DÁRCOVSTVÍ si nepřeje. "Zarazit" to může tudíž pouze rodina ... pokud takovým prohlášením disponuje! P.S. Neznalost zákona neomlouvá ...

ouha
23. 6. 2012 • 11:01

Pokud otec není nesvéprávný, měl se o náležitosti postarat on. Jinak je to příběh sice smutný, ale v zásadě nic, s čím by těhotná žena ve věku přes 40 let nemohla počítat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.