Udělejte si tropický piknik! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Udělejte si tropický piknik!

Udělejte si tropický piknik!
Udělejte si tropický piknik! (Profimedia.cz)

Poslyšte, co si také někdy na zahradě odpočinout, narovnat si záda od práce na záhonku či od nekonečného natírání plotu? Lenošte někdy… Vytáhněte piknikový koš, otřete od prachu a naložte do něj hromadu dobrot. A udělejte si piknik třeba přímo na trávníku. Nebo za humny, cestou k lesu.

A co do koše? Žijeme přece zdravě, jarní očista organismu je v plném proudu, tak to chce ovoce. A protože to naše české je teprve na cestě a na sklizeň si ještě počkáme, podívejme se do exotických krajin. Nedělní Aha! dnes nabízí lexikon tropického a exotického ovoce.

Možná jste plno dobrot ani neznali – právě proto je tu náš speciál. A že český zahrádkář nepotřebuje vědět, jak vypadá Dračí ovoce, liči a co dobrého obsahují fíky? Ale jděte, buďte světoví! Skladník ze šroubárny si přece také může přečíst Vergilia v originále...

Nashi

Nashi je u nás známé i jako japonská hruška – ovocný strom je totiž podobný jabloním i hrušním. Nashi má kulovitý tvar, silnou zlatavou slupku připomínající právě hrušku a bílou křupavou dužninu. Sladké a šťavnaté ovoce je nezvykle křehké, proto ho v obchodech zahlédneme většinou v ochranném obalu nebo síťce. Při nulové teplotě ho doma můžeme skladovat až půl roku. Kromě kompotů a moučníků se výborně hodí i ke zvěřině. Cena: 5 až 15 korun za kus.

Cherimoya

Hitem letošního roku a opravdovou lahůdkou se stalo právě tohle subtropické ovoce z Jižní Ameriky. Celým jménem Cherimoya anona je další z řady »nováčků« na našem exotickém ovocnářském trhu. Zelenohnědé, asi deseticentimetrové plody ukazují po rozkrojení výraznou kresbu. Červenočerná lesklá semena je nejlepší »lovit« z bílé vlákniny lžičkou. Jejich chuť je sladká a lehce pikantní. Někteří ji přirovnávají ke kombinaci jahod a banánu, každému se ale spíš vybaví smetanové karamelky. Jeden kus vyjde na 10 až 30 korun.

Mango

Mango je jablko tropů. Původem z Indie se rychle rozšířilo do celého světa. Pod zelenooranžovou slupkou se ukrývá pikantní oranžová vláknitá sladká pochoutka, která je díky mnoha vitaminům doporučená hlavně dětem a budoucím maminkám. Zralý plod je měkký a jeho slupka i jádro jde snadno oddělit. V salátech se díky své nezaměnitelné chuti kombinuje překvapivě s okurkou nebo cibulí. Cena od 15 do 40 Kč za kus.

Další exotické ovoce najdete ve fotogalerii...



Autor:  dks

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.