Navařte si jako na Titaniku: Trocha inspirace pro odvážné kuchařky!
Připomenout si nikoli tragické okamžiky Titaniku, ale atmosféru a luxus, kterých si užívali pasažéři parníku před jeho potopením, měli včera možnost hosté brněnské restaurace Noem Arch.
Za 1950 Kč poseděli v I. třídě parníku a stejně jako před sto lety si pochutnali na menu o dvanácti chodech. Dvě vybrané lahůdky si díky Aha! můžete připravit i vy doma!
Co se podávalo
PRVNÍ CHOD
Ústřice à la Russe s rajčaty, vodkou, solí a pepřem.
DRUHÝ CHOD
Consommé Olga, silný hovězí vývar s celerovými nudličkami a mušlemi sv. Jakuba a krupicovým knedlíčkem.
TŘETÍ CHOD
Losos s holandskou omáčkou Mousseline s koprem a smetanou.
ČTVRTÝ CHOD
Filet Mignon Lili s foie gras, gratinované brambory s hovězí svíčkovou a husími játry.
PÁTÝ CHOD
Jehněčí kotletka s mátovým želé a timbálkem z hrášku.
ŠESTÝ CHOD
Pečená kachna glazovaná calvadosem s pěnou ze zelených jablek a smetanovou karotkou
SEDMÝ CHOD
Raviolla plněná rybím ragú, pažitková omáčka.
OSMÝ CHOD
Sorbet Punch Romaine. Osvěžující dezert podporující chuť na další jídlo.
DEVÁTÝ CHOD
Pečené holoubátko na řeřiše.
DESÁTÝ CHOD
Salátek z chřestu se šampaňsko-šafránovým dresinkem.
JEDENÁCTÝ CHOD
Foie gras, tučná husí jatýrka.
DEZERT
Waldorf Pudding s jablíčky a rozinkami. Kořeněná broskev v želé z bylinného likéru Chartreuse. Čokoládový banánek s vanilkovou zmrzlinou v mandlové krustě. Francouzské aromatické sýry podávané s lanýžovým medem a švestkovým čatní.
2 recepty šéfkuchaře Jana Rimplera: Recepty na dvě z delikates, které se na Titaniku podávaly, prozradil Nedělnímu Aha! brněnský mistr kuchyně!
Losos s omáčkou Mousseline
Filety z lososa okořeňte, zprudka orestujte na pánvi, vložte do trouby a dopečte. Omáčku si připravte ze žloutků, bílého vína a přepuštěného másla, které míchejte do zhoustnutí ve vodní lázni. Před koncem vmíchejte trochu smetany, kopru a lehce našlehejte.
Pečená kachna glazovaná calvadosem
Francouzská kachní prsíčka si den dopředu naložte do rozmarýnu, medu a bílého vína. Následující den si smíchejte calvados s medem. Prsíčka zprudka opečte na pánvi po obou stranách, vložte do pekáčku, pomažte medem s calvadosem a dejte do trouby dopéct. Před servírováním je nakrájejte na plátky a podávejte na smetanové karotce.