Vidíte jak přes špinavé sklo? Zřejmě máte šedý zákal! Lékaři si s ním snadno poradí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vidíte jak přes špinavé sklo? Zřejmě máte šedý zákal! Lékaři si s ním snadno poradí!

Takhle operují oko!
Takhle operují oko! (Ilustrační foto ČTK, ara)

Zhoršil se vám zrak? Máte mlhavé vidění? Za problémy může stát šedý zákal! „Jde o velmi časté onemocnění starších lidí. Přibližně padesát procent všech šedesátníků má určitý stupeň šedého zákalu,“ uvádí pražský oční lékař prim. MUDr. Richard Havránek. Léky na něj neexistují. Jedinou možnou pomocí je operace, která dokáže zrak opět vrátit!

CO JE ŠEDÝ ZÁKAL?

Lze jej popsat jako sníženou průhlednost normálně čiré oční čočky. Čočka přestává být průhledná, stane se šedavou. Vidění je neostré, zamlžené.

JAK POCÍTÍM PROBLÉMY?

Obvykle budete mít pocit zhoršeného vidění, objednáte se k lékaři s tím, že potřebujete silnější brýle. Můžete mít také nepříjemné pocity, že máte špinavé brýle. Někdy však může být prvním příznakem i ubývání dioptrií, zhoršení vidění za jasného světla nebo dvojité vidění.

PROČ ŠEDÝ ZÁKAL VZNIKÁ?

Roli, zda onemocníte, hraje dědičnost, nemoci jako je cukrovka nebo dlouhodobé užívání některých léků. Dalšími rizikovými faktory jsou obezita a kouření. Obvykle se objevuje v pozdějším věku, narodit se s ním však už může i miminko! V mladším věku může vzniknout po úrazu oka nebo poškozením čočky infračerveným nebo ultrafialovým zářením.

JAK SE LÉČÍ?

Jedinou možností je chirurgické odstranění zkalené čočky a její náhrada čočkou umělou. Jde o ambulantní výkon, pokud nemáte poškozenou sítnici, např. cukrovkou či jiným onemocněním, budete opět ostře vidět.

Novinka v léčbě: LASER!

Takto vidí operované oko lékař. Laser zkalenou čočku změří a navrhne nejbezpečnější místo pro vedení řezu.

Při laserové operaci se nepoužívá skalpel. Je nahrazen laserovým paprskem řízeným počítačem.

Metoda je daleko přesnější, než vytváření řezů manuálně nožem či jehlou. Je zároveň i bezpečnější.

Rychleji se navrací zrak – pacient odchází z operačního sálu a vidí.

Kolik zákrok stojí?

Standardní operaci šedého zákalu hradí zdravotní pojišťovny. Pacient si může připlatit za nadstandardní operaci laserem (9000 Kč). Dále za oční čočky, které umožňují např. lepší vidění za šera a chrání sítnici speciální filtrem (3000 Kč), nebo dokážou zcela nahradit brýle (8000 až 17 000 Kč). Po operaci s novou čočkou uvidíte doslova jako zamlada.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.