Voda, elektřina, plyn: Kradou se ve velkém! Tresty za černý odběr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Voda, elektřina, plyn: Kradou se ve velkém! Tresty za černý odběr!

Fotografie
Fotografie (internal)

Odebíráte a neplatíte? Zlaté české ručičky dovedou načerno připojit leccos, mezi nejčastější prohřešky patří odebírání elektřiny, plynu nebo vody. Ovšem jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Nakonec můžete skončit v base a zaplatit dokonce víc, než jste nakradli!

Jeden z posledních případů nelegálního odběru plynu se odehrál na severní Moravě v Sedlnicích. Manželé, kterým plynárny uzavřely přívod plynu do rodinného domu, se napojili na hlavní přívod a plyn načerno používali.

„Použili plastovou zahradní hadici, kterou připojili pomocí kovových spojek na plynový rozvod směřující do jejich rodinného domu,“ popsal policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. Manželům hrozí až dva roky basy.

POZOR! Měřicí zařízení si hlídejte

Měřáky jsou majetkem dodavatele, resp. příslušné distribuční společnosti. Podle energetického zákona veškerou odpovědnost za stav měřicího zařízení a jeho zabezpečení proti neoprávněné manipulaci, včetně plomb, nese odběratel. Této odpovědnosti se nemůže žádným způsobem vzdát.

Voda

V roce 2011 jen v Praze 128 lidí načerno odebíralo vodu a 321 se naopak nakopalo do kanálu a bez povolení vypouštělo odpadní vodu. „Celková fakturace přesáhla částku 3 miliony korun,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný.

TREST: Budete muset zaplatit za odběr takového množství vody, které může maximálně protéct vašimi trubkami. Řádově zaplatíte tisíce korun. To že jste »černou« vodu používali jen občas, nikoho zajímat nebude!

Elektřina

„Loni jsme provedli přes 6800 kontrol a u více než poloviny zjistili neoprávněný odběr elektřiny. Škody byly 151 milionů Kč,“ uvedla Alice Lutišanová z moravské pobočky ČEZu. „Objevují se i lidé, kteří neoprávněné odběry zprostředkují za úplatu,“ varovala.

TREST: Podobně jako u vody budete muset při odhalení černého odběru zaplatit tolik odebrané energie, kterou bez omezení dokážou propustit vaše jističe. Nechceteli skončit u soudu, půjde až o stovky tisíc korun.

Plyn

Počet hříšníků se pohybuje ve stovkách až tisících. Odhalit zloděje plynu bývá přitom nejjednodušší, nastavované trubky a hadice se jen těžko schovávají. Zároveň se vystavujete nebezpečí, že nesprávně nainstalovaný plyn ve vašem domě či bytě vybuchne!

TREST: Kromě dvouletého vězení se vystavujete i postihu za obecné ohrožení. Pokud se s plynárnami dohodnete na náhradě škody, zaplatíte až statisíce korun – tedy za maximální množství plynu, které byste dokázali odebrat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.