Zázračná jídla, která vás ochrání před rakovinou!
Tohle jezte, a riziko s mrtelné choroby se sníží o 40 %... PRAHA – Víte, jak se vyhnout rakovině? Stačí jen konzumovat správné potraviny a přestat kouřit.
Tohle jezte, a riziko s mrtelné choroby se sníží o 40 %...
Víte, jak se vyhnout rakovině? Stačí jen konzumovat správné potraviny a přestat kouřit. Riziko, že právě vás postihne tahle smrtelná choroba, se sníží o celých 40 procent! A jaké potraviny jíst?
● Zelí
Tradiční »jídlo chudých« obsahuje obrovské množství vitaminu C a balastní látky, což je vlastně vláknina. Chrání před rakovinou prsu, střev a gynekologickými nádory.
● Salát
Je jedno, jestli dáte přednost ledovému nebo čínskému. Kromě vitaminu C a kyseliny listové obsahují listy salátu i karotenoid – látku, která výrazně pomáhá proti rakovině. A jako bonus ještě antioxidanty, které nás omlazují.
● Mrkev
Stejně jako salát je zásobárnou karotenoidu. Ochraňuje zejména kůži a plíce.
● Rajčata
Společně s paprikou obsahují látku lykopin, která tělo chrání před rakovinu střev, plic a prostaty.
● Koření
Koření a bylinky nedodávají jenom chuť, ale působí i antibakteriálně, a navíc redukují produkci žaludečních šťáv. Používejte hlavně rozmarýn, tymián, šalvěj a mátu. Blahodárně působí na žaludek a játra.
● Ovoce
Obsahuje vitamin C, draslík a balastní látky, které chrání buňky v těle. Nejvíce účinné jsou červené víno, maliny, švestky, černý rybíz a borůvky. Chrání hlavně proti rakovině tlustého střeva a konečníku.
● Citrusy
Citróny, limetky, kiwi a pomeranče jsou zásobárnou vitaminu C a karotenu.
● Luštěniny
Zdroj draslíku, hořčíku, kyseliny listové. Zdravá je především sója. Tlumí účinky enzymu, který způsobuje rakovinové bujení.
● Celozrnné pečivo
Obsahují hořčík, vitamin B a spoustu balastních látek. Jejich spotřebou si tělo vytváří obranu proti rakovině tlustého střeva.
● Tuky
Riziko rakoviny snižují olivový olej, mandle, vlašské ořechy, pistácie, oříšky kešu a lískové oříšky.
● Mléčné produkty
Jogurt, tvaroh nebo kefír obsahují mléčné bakterie, které účinně bojují s rakovinou zažívacího traktu.
● Mořské ryby
Mají v sobě takzvané omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko rakoviny střev, prostaty a prsu. Nejlepší jsou makrely.
● Zelený čaj
Pijte ho denně, obsahuje katechin – látku, která podporuje imunitu. Tělo pak funguje, jak má, a zhoubné buňky dokáže samo zničit.
● Červené papriky a brokolice
Nabité vitaminem C.
● Asijské houbičky Shitake
Obsahují lentinan, který je výbornou prevencí proti rakovině, a řadu aminokyselin, potřebných pro správnou funkci imunitního systému. Už i v Česku jsou běžně k dostání.
● Česnek
Látka alicin pomáhá tělu bránit se před zhoubnými nádory.
Autor: (INT, šum)
Foto: Profimedia.cz