Nejhrůznější nehoda v dějinách Švýcarska: 22 vyhaslých dětských životů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nejhrůznější nehoda v dějinách Švýcarska: 22 vyhaslých dětských životů!

Místo nárazu. Do téhle zdi autobus čelně vrazil.
Místo nárazu. Do téhle zdi autobus čelně vrazil. (Profimedia.cz, ara)

V úterý kolem deváté večer došlo k nehodě, jež nemá v dějinách Švýcarska obdoby. Autobus plný belgických školáků, kteří se vraceli z lyžařského výcviku ve středisku Saint Luc, narazil v dálničním tunelu u města Sierre (kanton Valais) do zdi.

I otrlí švýcarští záchranáři měli oči plné slz. Naskytl se jim ten nejhororovější výjev: mrtvé či umírající děti! O život přišlo nejméně 28 lidí, z toho 22 školáků.

„Bylo tam úplné ticho. Ty děti ani neplakaly. Sám mám dvanáctiletou dceru. Na to se nedá zapomenout,“ říká jeden ze záchranářů Claude Peter.

Mrtvých je více než polovina z celkového počtu pasažérů, kterých bylo 52. Zbývající cestující byli odvezeni do nemocnice. V autobusu seděly děti ve věku 11 až 12 let ze dvou základních škol v Lommelu a Heverlee. Mezi nimi bylo i sedm Nizozemců, škola v Lommelu je dva kilometry od nizozemských hranic, jeden Němec a jeden Polák.

Švýcarský vyšetřovatel Olivier Elsig popřel, že řidič jel příliš rychle. Příčiny mohou být tři: technická závada, zdravotní problémy řidiče či selhání lidského faktoru.

Zoufalství rodičů: Žije moje dítě?

Strach a bezmoc. Rodiče belgických školáků do poslední chvíle nevěděli, zda je jejich ratolest naživu. Trauma prožívali především ti z Lommelu, děti z této školy totiž seděly na předních sedadlech. V Heverlee panovaly nejasnosti ohledně osmi dětí. Belgická vláda včera vypravila dvě vojenská letadla s příbuznými školáků, psychology a lékaři. Někteří rodiče museli na místě identifi kovat mrtvé.

Jak vlastně k neštěstí došlo?

V tunelu s maximální rychlostí 100 km/h se autobus náhle začal přiklánět k pravé straně, pak udělal esíčko a ve 21.15 čelně narazil do betonového výklenku nouzového odstavného pruhu. Podle posledních informací havárii nezpůsobila nepřiměřená rychlost. Po spuštění alarmu na místo dorazilo více než dvě stě lidí včetně lékařů, policistů, hasičů a psychologů.

Poslední vzkazy: Tak ve středu, ahoj!

Děti si během lyžařského výcviku vedly blog. Na internet posílaly zajímavé fotky, ale i vzkazy rodičům. Tyto jsou poslední...

Dnes jsme toho měli moc, takže jenom krátce. Po lyžovačce jsme si dali oběd na svahu a pak jsme se s plnými břichy vraceli do hotelu. Po krátké pauzičce jsme šli naposledy na lyže. K večeři byly hranolky a pak začal rozlučkový večer.

Zítra bude taky rušno, takže už asi nebudeme psát. Ale ve středu ráno se s vámi zase setkáme.

Milá maminko, tatínku a Jacobe. Je to tu super. Jídlo je dobré, lyžování také. Ale přesto mi hrozně scházíte. Victor

Ahoj, mami a tati. Je to tu móóóc pěkné. Dávejte pozor na Lolu. Tak ve středu, ahoj. Sonya



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.