Masakr v Sýrii: Povraždili 340 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Masakr v Sýrii: Povraždili 340 lidí!

Otřesný pohled na zmasakrovaná těla obyvatel syrského Homsu, který je centrem povstání proti prezidentu Asadovi. Celkem tam za jedinou noc zahynulo 340 osob, mezi nimi ženy a děti, a 1300 dalších bylo zraněno.
Otřesný pohled na zmasakrovaná těla obyvatel syrského Homsu, který je centrem povstání proti prezidentu Asadovi. Celkem tam za jedinou noc zahynulo 340 osob, mezi nimi ženy a děti, a 1300 dalších bylo zraněno. (Profimedia.cz, ČTK/AP, ara)

V noci na sobotu se syrské město Homs změnilo v krvavou lázeň, ve které zůstalo ležet 340 bezvládných těl! Jedná se o největší masakr od března, kdy protivládní povstání v zemi začalo. Vláda ovšem popírá, že by za zabitím stovek lidí stála. Prý se jednalo o »neznámé ozbrojené muže«…

Mezi mrtvými jsou i ženy a děti, dalších 1300 osob bylo zraněno. K dispozici jsou jen dvě polní nemocnice s kapacitou celkem asi 60 lůžek, oběti se ukládají do okolních mešit. Podle televizních stanic AlDžazíra a AlArabíja má vše na svědomí syrská armáda.

Město Homs nejprve začala ostřelovat minomety, posléze zapojila i tanky a kulomety. Některé zdroje hovoří i o dělech. O město podle místních médií bojuje armáda s oddíly složenými z přeběhlíků. Vláda prezidenta Bašára Asada ovšem popírá, že by s tím měla cokoli společného.

Za necelý rok od vypuknutí prvních nepokojů při protestech zahynulo přes 6000 lidí. Záležitostí už se zabývá Rada bezpečnosti OSN, která chtěla vydat rezoluci odsuzující násilí v zemi. Tu ovšem shodili ze stolu Rusové s Číňany, kteří svorně využili práva veta.

Zahraniční armády pravděpodobně zatím zasahovat nebudou, nedojde ani k přímé výzvě k odstoupení prezidenta Asada, po kterém zatím volá jen Liga arabských států.



Autor:  kat

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.