Nemrznoucí kapalina do ostřikovačů: Můžete nadýchat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nemrznoucí kapalina do ostřikovačů: Můžete nadýchat!

Fotografie
Fotografie (internal)

Naměřili vám policisté promile, ačkoliv jste nepili? Možná jste se jen nadýchali výparů z nemrznoucí náplně ostřikovačů, která obsahuje ethanol. Prokázal to přednosta Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Miroslav Hirt.

Kromě jeho zvídavosti ho k experimentu vedla i naštvaná manželka. „Jeli jsme za nákladním autem, musel jsem používat stěrače s ostřikovačem. Manželka začala nadávat, kdo má ten smrad snášet. A tak jsem se rozhodl zjistit, zda alkohol z ostřikovačů může ovlivnit orientační dechovou zkoušku řidičů,“ řekl Aha! lékař.

Experiment provedl s deseti různými auty a s různými typy nemrznoucích směsí na třinácti řidičích různého věku a pohlaví. Nadýchali až 0,71 promile! „K nejvyšším hodnotám došlo u vozů Škoda Superb s automatickou klimatizací a Škoda Octavia,“ tvrdí Hirt.

Kdyby vás ale policista nespravedlivě nachytal kvůli ostřikovačům, lze se bránit. Promile se totiž soustřeďují jen v dechu, nikoliv v krvi jako u skutečného požití alkoholu. Mezi 3 a 14 minutami po vystoupení z automobilu a nadýchání se čerstvého vzduchu by tak hladina měla být opět přiměřená vašemu skutečnému stavu. Sami policisté slíbili, že proto umožní řidičům zkoušku opakovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.