Jana Widenková z Kravař: Syn jí umřel na svalovou atrofii, dcera ji má také! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Jana Widenková z Kravař: Syn jí umřel na svalovou atrofii, dcera ji má také!

Jana Widenková se svojí dcerou Veronikou (17). „Představa, že mi bude další dítě umírat před očima, byla strašná,“ říká.
Jana Widenková se svojí dcerou Veronikou (17). „Představa, že mi bude další dítě umírat před očima, byla strašná,“ říká. (pro Aha! – Kateřina Piechowicz)

Málokoho osud zkouší tolik jako Janu Widenkovou (45) z Kravař. Obě její děti se narodily se svalovou atrofií, těžkou nemocí, která poškozuje svaly.

Widenkovi si přitom děti moc přáli. „Když bylo Petříkovi půl roku, odhalili u něj lékaři poškození mozku. Řekli nám, že se to stalo během porodu,“ vysvětluje Jana Widenková.

Když se jim narodila dcera Veronika, měli velkou radost a těšili se, že pro Petříka bude sestřička impulzem a posune ho ve vývoji kupředu. Jenže po půl roce odvezli chlapce do nemocnice s těžkým zápalem plic, kterému podlehl.

„Když byl dceři rok, testy u ní potvrdily stejné onemocnění, jako měl syn.  Představa, že mi bude další dítě umírat před očima, byla strašná,“ vysvětluje matka.

Verunka začala navštěvovat školku v Kravařích, později měla nastoupit do školy pro postižené děti, ale dostala stejně jako její bráška zápal plic. Naštěstí přežila. Dnes je dívka na vozíčku, nemluví, nehýbe se, sama nedýchá a ovládá jen obličejové svaly. Její maminka ji má stále pod dohledem a nehne se od ní na krok. Sama ji koupe, sama ji ošetřuje a sama jí vaří.

„Jídlo Verunka nepolkne. Musím ho rozmixovat a podávám jí ho sondou přímo do žaludku,“ popisuje maminka. Když o tom mluví, je jí do pláče. Ví, že svalová atrofie je neléčitelná.

Potřebuje pomoc!

S Veronikou jezdí maminka pravidelně do speciální školy do Opavy. Do malého auta musí postupně naložit 50kilový vozíček, kyslíkovou bombu a dalších 70 kg vybavení.

Přátelé a rodina Janě pomohli a složili se na větší auto, musí si ho však nechat speciálně upravit. Janě Widenkové chybí ještě 100 tisíc korun. Deník Aha! se rozhodl také pomoci a zveřejňuje číslo účtu, na které lze poslat finanční pomoc. 187448699/0300.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.