Státní pohřeb Václava Havla bude v pátek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Státní pohřeb Václava Havla bude v pátek

Státní pohřeb se uskuteční v pátek v poledne.
Státní pohřeb se uskuteční v pátek v poledne. (Alexandr Malachovský)

Po návštěvě vdovy Dagmar Havlové na Hradě u prezidenta Klause je již znám datum státního pohřbu Václava Havla (†75). Poslední rozloučení s bývalou hlavou státu se uskuteční podle všech dostupných informací v pátek ve 12 hodin v chrámu sv. Víta na Pražském hradě.

Státní pohřeb by měl být v duchu prvorepublikové ceremonie, jaká se naposledy uskutečnila při pohřbu T. G. Masaryka. Právě k této osobnosti českých dějin je Havel často přirovnáván. Pro vypravení státního pohřbu vznikl výbor složený ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů - prezidenta, šéfů obou parlamentních komor a premiéra. Vláda také bude rozhodovat o vyhlášení státního smutku, podle dosavadních informací bude od středy do pátku.

O tom, že se přípravný výbor inspiruje právě prvorepublikovou tradicí státních pohřbů, dnes nezávisle hovořilo několik zdrojů ČTK. "Nebude to žádný Ludvík Svoboda, spíše se opravdu inspirujeme tou první republikou," řekl jeden z nich. Bývalý prezident komunistického Československa a účastník obou světových válek Svoboda byl pohřben se státními poctami na podzim roku 1979.



První prezident samostatného a nezávislého Československa Masaryk zemřel dva roky po odchodu z funkce, ve které strávil 17 let. Jeho státní pohřeb se konal 21. září 1937. Smuteční obřad začal na Pražském hradě. Poslední rozloučení začalo za vyzvánění zvonů katedrály svatého Víta, smuteční projev pronesl Masarykův nástupce ve funkci prezident Edvard Beneš. Poté byla rakev s ostatky zahalena státní vlajkou a převezena na Wilsonovo nádraží (dnešní Hlavní nádraží). Odtud zvláštním smutečním vlakem na nádraží do Stochova a poté do Lán, kde byl prezident pochován.

Vláda dnes vedle rozhodnutí o vyhlášení státního smutku také zřejmě navrhne zákon, podle kterého se Havel zasloužil o svobodu nebo o republiku. Podobný zákon týkající se Masaryka přijal někdejší československý parlament za první republiky.

První polistopadový prezident Havel zemřel ve věku 75 let v neděli ráno na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Vyjádření soustrasti přicházejí z celého světa. V Česku si lidé připomněli už v neděli Havlovu památku na několika shromážděních i zapalováním svíček, dnes a v úterý se mohou lidé přijít poklonit k rakvi do centra Pražská křižovatka. Na řadě významných budov visí černé vlajky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.