Meteorologové varují: Sníh je tady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Meteorologové varují: Sníh je tady!

Osada na Jezerce je už pod sněhem.
Osada na Jezerce je už pod sněhem. (ČHMÚ)

Už je to tady! Zima do Česka vtrhla s plnou vervou! Podle meteorologů napadne na horách do pátku až půl metru nového sněhu! To sice potěší lyžaře, smůlu ale mají řidiči. Dnes a zítra hrozí na silicích sněhové jazyky, ohrožovat nás bude i náledí.

Sněhová nadílka dorazila do vyšších poloh už včera. Na řadě míst sněžilo celý den a nejinak tomu má být do pátku. Meteorologové kvůli tomu mají špatné zprávy pro řidiče. Sněhové jazyky hrozí v polohách od 600 metrů nad mořem až do pátečního večera kromě Prahy a Středočeského kraje v celých Čechách, na Vysočině, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

„Do pátečního rána totiž napadne na Šumavě, v Krušných horách, Jizerských horách, Krkonoších, Orlických horách a v Jeseníkách od 20 do 50 cmnového sněhu,“ potvrdil Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu. Zároveň nás potrápí silný vítr i ledovka.

„Zejména ve středu večer, v noci na čtvrtek a ve čtvrtek dopoledne bude dosahovat silný vítr v nárazech 75 km za hodinu, na horách dokonce 110 km za hodinu,“ dodal. Meteorologové proto doporučují kvůli větru odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, při cestě do hor mít sněhové řetězy a ve vysokých polohách omezit hřebenové výlety.

Jak bude

Dnes: Zataženo, občas déšť nebo déšť se sněhem. Noční teploty 0 až –4 °C. Denní teploty 0 až 4 °C.

Čtvrtek: Oblačno s občasnými přeháňkami, denní teploty 2 až 6 °C.

Pátek: Oblačno až zataženo. Denní teploty 5 až 10 °C.

Sobota, neděle: Většinou oblačno, od vyšších poloh převážně srážky sněhové.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.