Bláznivý návrh poslance Bendy: Neposlouchá vás dítě? Zažalujte ho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bláznivý návrh poslance Bendy: Neposlouchá vás dítě? Zažalujte ho!

Nepustíte dítě na diskotéku? Podle Bendy ať vás klidně zažaluje...
Nepustíte dítě na diskotéku? Podle Bendy ať vás klidně zažaluje... (Aha! – Josef Mašek, Profimedia.cz, ara)

To se zase poslanec Marek Benda (ODS), který se odjakživa živí jen politikou, předvedl! Tento »oslík« proslulý »náhubkovým« zákonem, který omezuje svobodu tisku, opět navrhl pěkný paskvil. Do občanského zákoníku protlačil pasáž, která z poslouchání rodičů dělá zákonnou povinnost. Její obcházení může skončit až u soudu!

„Chtěl jsem, aby zákoník nemluvil jen o právech, ale i o povinnostech dětí,“ řekl deníku Aha! Benda. Oproti kritikům si nemyslí, že jde jen o bezzubou formulaci.

„Občanský zákoník řídí život, a když pak je nějaký problém, tak případně rozhoduje soud,“ zdůraznil. Právníci však nad tím jen kroutí hlavou. Podle nich to připomíná absurdní soudnictví v USA, kde může kdokoliv žalovat kohokoliv za cokoliv.

Benda přitom za podobné »úlety« pobírá jako místopředseda sněmovního ústavně právního výboru plat 67 300 a až 39 400 korun poslaneckých náhrad!Pokud občanský zákoník projde Sněmovnou i Senátem, měl by platit od roku 2013.

Bendou navrhovaná pasáž: § 852a

Dítě je povinno dbát svých rodičů.

Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.

Co říká Benda politik, který se pasuje na odborníka přes právo

„Může dojít třeba k tomu, že dítě bude žalovat rodiče, protože ho ve dvanácti letech nechce pouštět na diskotéku. Rodič se bude snažit vysvětlit, že si nemyslí, že je to v jeho věku oproti například kinu vhodné. Soud se bude moci v rozhodnutí opřít o nový občanský zákoník,“ řekl deníku Aha! Benda s tím, že dítě by u soudu proti rodičům zastupoval státem přidělený opatrovník.

Co říká skutečný odborník přes právo

„Připadá mi to jako amerikanizace našeho prostředí, žijeme v jiné právní kultuře. Nedovedu si představit takový soudní spor procesně, ale ani nic tak závažného, co by měl soudce řešit a jak by to vůbec posuzoval,“ řekl deníku Aha! zkušený advokát Jan Černý.

A »blýskla« se i EU

Děti do osmi let nesmějí samy nafukovat balonky. A pokud jim ještě není čtrnáct, nesmějí bez přítomnosti dospělých foukat ani do frkaček! Zakazuje jim to nové nařízení Evropské unie. V Bruselu tak přehnali snahu chránit prcky před nebezpečnými hračkami.

Další norma zakáže dětem hraní s magnetickým rybařením, kdy se pomocí malých prutů vytahují magnetické rybičky. I ty by prý, podobně jako balonky, děti mohly spolknout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.