Pohřeb Jana Marka - Zoufalá manželka Lucie mu vzkázala: Méďánku, miluji tě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pohřeb Jana Marka - Zoufalá manželka Lucie mu vzkázala: Méďánku, miluji tě!

Lucie Marková vyprovází manžela na poslední cestě. Musel ji kolem pasu držet táta… Ve skle auta se odráží truchlící spoluhráči Jiří Novotný a David Nosek.
Lucie Marková vyprovází manžela na poslední cestě. Musel ji kolem pasu držet táta… Ve skle auta se odráží truchlící spoluhráči Jiří Novotný a David Nosek. (Aha! – Mária Rušinová, ČTK – David Veis)

Krutá, strašlivě krutá chvíle. Lucie Marková, manželka hokejisty Jana Marka  (†31), stojí před kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci, zlomená v kolenou, slzy se jí valí po tváři. Pár metrů před ní zaklapne kufr auta. Oknem sleduje světlou rakev.

S jejím milovaným Honzou, jenž spolu s dalšími hráči ruské Jaroslavle zahynul minulou středu při leteckém neštěstí. Dvouměsíční synek Honzík je u známých. Tatínka bude znát jen z fotek...

Stovky lidí u velkoplošné obrazovky na náměstí, další smuteční hosté v napěchovaném kostele se včera loučili se svým hrdinou, loňským mistrem světa. Právě velká fotografie Jana Marka umístěná hned vedle rakve dojímala smuteční hosty k slzám. Už nikdy tu nebude. Neusměje se na nás...

„Honzo, budeš tu s námi pořád,“ zahleděl se při svém projevu na usměvavého kluka z fotky šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener a lidé v kostele hromadně zavzlykali...

Před rakví stál věnec 150 rudých růží ve tvaru srdce, na stužce pak dojemný vzkaz: »Méďánku, miluji tě! Navždy tvoje Lucinka.« Manželka Lucie se celou dobu marně prala s emocemi, jejich nový dům v Dolních Chabrech u Prahy teď bude tak prázdný... Největší útěchou jí je právě roztomilý synek Honzík, kterého včera dala na hlídání známým.

Všichni Češi z toho proklatého ruského »letadla smrti« už byli pohřbeni. Jan Marek stejně jako jeho kamarádi a spoluhráči Karel Rachůnek a Josef Vašíček už odpočívá v pokoji...

Kamarád a hokejista Pavel Janků: Nést tu rakev je fakt síla...

Manželka s maminkou byly zdeptané, babička na pokraji kolapsu. Ale plakali i chlapi. Brankář Dušan Salfický, ten věčný šprýmař, ještě před obřadem objímal kolem ramen zdrceného kapitána nároďáku Tomáše Rolinka, po pohřbu pak sám nemohl zastavit proud slz. „Je to strašný...“ hlesl vyčerpaně.

Rakev vynášelo z kostela šest hokejistů, velkých kamarádů – Jiří Novotný, Karel Pilař, Petr Ton, Pavel Janků, David Nosek i Miloslav Gureň se oblékli do sněhobílých reprezentačních dresů s jmenovkou Marek a jeho číslem 15.

„Bylo to hrozný,“ otřásl se Pavel Janků. „Řval jsem už před pohřbem, když jsem procházel náměstí. Ale nést pak tu rakev, to je fakt síla,“ přiznal zničený Janků. S Honzou se skamarádili v Třinci, byli si vzájemně i na svatbách.

„My spolu hráli už v mládežnických výběrech,“ třásl se hlas Jiřímu Novotnému. „Honza byl vynikající kluk, všichni ho milovali. A z nás ostatních dělal lepší hráče,“ přidal a utřel si mokré oči.

Přišel i manažer fotbalového nároďáku Vladimír Šmicer, který kvůli pohřbu zmeškal i volbu nového šéfa svazu. „Tohle je přece důležitější,“ klopil oči. Ztratil parťáka z Dolních Chaber, se kterým si byli blízcí. Jan Marek bude chybět spoustě lidí…



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.