Vláda a parlament vzkazují: OBČANE, PLAŤ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vláda a parlament vzkazují: OBČANE, PLAŤ!

Zdražují a zdražují... Plná peněženka bude brzy patřit do slovníku cizích slov.
Zdražují a zdražují... Plná peněženka bude brzy patřit do slovníku cizích slov. (Foto Aha! - Alexandr Malachovský, Petr Novotný, Kateřina Kalibánová, Profimedia.cz, ara)

Vláda, obě komory parlamentu, magistráty i radnice. Ti všichni v tom jedou. Chtějí nás finančně zruinovat. Jak jinak si vysvětlit, že každodenně slyšíme o tom, jak se někde nahoře odkleplo zvýšení daně z přidané hodnoty, spotřební daně a navíc zdraží všechny možné administrativní poplatky? Vládě Petra Nečase (ODS) už snad ke štěstí a víceméně vyrovnanému rozpočtu, který předchozí vlády promrhaly, schází jen daň za kyslík… Podívejte se na přehled věcí, které už jsou dražší nebo zdraží nevyhnutelně v nejbližší době.

NÁVRH: Vyšší jízdné pro důchodce a děti

Na slevy na jízdném pro děti a seniory už nemá rezort dopravy peníze a potřebuje přidat 95 milionů korun. To aspoň tvrdí novopečený ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Šetřivá vláda ale nechce o dalších výdajích ani slyšet, a tak stát zřejmě v budoucnosti vytáhne peníze z kapes ekonomicky slabším důchodcům a rodičům, kteří budou muset školákům kupovat jízdenky a kupony. To znamená hlavně pro rodiny stovky korun útraty navíc.

PŘEDPOKLAD: Skokově zdraží elektřina

V příštím roce odborníci očekávají zdražení elektřiny kdekoliv mezi pěti a deseti procenty. Zaprvé kvůli situaci na trzích, zadruhé kvůli vyšší dani z přidané hodnoty, zatřetí kvůli zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje.

Domácnost používající elektřinu na topení a ohřev vody může za měsíc v nejhorším případě utratit o 550 korun navíc – za rok to dá dohromady přes 6600 korun. Velké podniky pak přijdou o desítky milionů.

SCHVÁLENO: Vzrostou soudní poplatky

To, že u soudu budeme platit za jakékoliv úkony víc, už podpisem stvrdil dokonce i prezident Václav Klaus a začne to platit od září. Například jen zahájení soudního řízení vyjde na tisícovku místo současných šesti stovek korun. Také zápisy do rejstříku podraží.

Jen první zápis akciové společnosti bude například místo 5 tisíc stát rovných 12 tisíc! A pro ty, kdo se soudí několik let, se také výrazně zhorší podmínky. Mění se totiž strop, nad který už se poplatky neodvádějí, a to ze současného milionu na 2 miliony.

PŘEDPOKLAD: Podraží dálniční známky

Aby si dopravní rezort přilepšil o pět miliard korun, plánuje se zásah do cen dálničních známek. Roční dálniční známka pro automobil by měla stát místo 1200 korun rovných 1500 Kč.

Motocyklisté by zaplatili tisícovku. Navíc by se zpoplatnily silnice I. třídy – taková známka by motoristu stála 600 korun. Až další vyjednávání prozradí, zda můžeme změnu čekat například od roku 2013.

SCHVÁLENO: Více zaplatíme u doktora

V květnu Sněmovna »odklepla« novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, podle níž se zvýší poplatek za den v nemocnici ze současných 60 korun na rovnou stovku. Ta se zároveň nebude počítat do současného ročního ochranného limitu, nad nějž už pak pacient nemusí platit regulační poplatky.

Nyní je limit 5000 korun ročně (pro důchodce a děti pak 2500 korun ročně). Novela zároveň umožňuje rozdělení péče na standard či nadstandard. Za takový lepší umělý kloub by si tak pacient musel připlatit.

SCHVÁLENO: Dražší městská hromadná doprava

V Praze už si nyní lidé zvykli, že jednorázová jízdenka místo 26 korun stojí 32 korun. To vše kvůli projektu jízdného zdarma, který vymyslel magistrát pro seniory a děti.

Od prvního srpna po více než dvou letech zdraží jízdenky hromadné dopravy v Olomouci a základní jízdenka zdraží z 12 na 14 korun. V Brně se pak zdražování chystá od příštího roku.

SCHVÁLENO: Lékárníci z nás vysají duši

Už kvůli DPH můžeme počítat s tím, že léky zdraží. Nejvíce to poznáme na volně prodejných »pomocnících«, jako jsou ibalgin či paralen. Zákon o veřejném zdravotním pojištění ale zároveň počítá s tím, že pojišťovny už nedoplatí ani korunu na zhruba tři stovky takzvaných doplňkových léků.

Jde například o přípravky na křečové žíly, na klouby, na hubnutí, na zlepšení paměti. Ty totiž podle odborníků spíše pomáhají než léčí. Nejvíce je ale právě pro podpůrné účinky používají vážně nemocní a senioři. Ti už si je zřejmě nebudou moci dovolit.

NÁVRH: Cigarety? Nejméně za stovku!

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce, aby se spotřební daň na cigarety zdvojnásobila a peníze z tohoto kroku šly na zdravotnictví. Především by se tak přispělo na léčbu onkologických onemocnění, které má na svědomí často právě kouření.

Krabička nejlevnějších cigaret by tak českého kuřáka stála stovku místo současných zhruba šedesáti korun. Existuje ale naděje, že krok neposvětí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) – sám totiž »hulí« jako fabrika.

SCHVÁLENO: Více zaplatíme u doktora

Ačkoliv se vláda ještě tak trochu hašteří, jak to přesně bude, Sněmovna už odklepla, že se snížená sazba DPH v příštím roce zvedne z 10 na 14 procent. V roce 2012 se pak obě sazby srovnají na 17,5 procenta. Co to pro nás znamená? Za potraviny průměrná rodina dá už příští rok o 1330 Kč ročně navíc.

Podle expertů to bude mít špatný vliv na zdraví populace. Lidi totiž rozpočet přinutí kupovat si levné a méně kvalitní potraviny s nezdravými náhražkami, které mohou negativně působit například na hladinu cholesterolu a způsobit epidemii srdečních onemocnění...

SCHVÁLENO: Nemovitosti zdraží o statisíce

Spodní sazba DPH, která příští rok vyskočí z 10 na 14 procent a za dva roky dokonce na 17,5 procenta, se vztahuje i na nemovitosti. Ty se tím stanou mnohem nevýhodnější.

Například za byt o šedesáti metrech čtverečních v Brně zaplatíme v roce 2012 o 100 tisíc korun víc, další rok už by to pak bylo navíc o 180 tisíc korun. Novostavba na okraji Prahy o zhruba 140 metrech čtverečních zdraží při nejvyšší DPH o 140 tisíc korun.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.