Náš člověk v Norsku Dušan Poloz: Ta hrůza Nory změní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Náš člověk v Norsku Dušan Poloz: Ta hrůza Nory změní

V tomto domě Breivik poslední léta žil.
V tomto domě Breivik poslední léta žil. (Reuters, ČTK/AP)

„Smutek je znát na každém kroku,“ říká Dušan Poloz (46), v současnosti stále asistent Jana Bašného u české ženské házenkářské reprezentace, který začíná v pondělí trenérskou práci u prvoligového norského házenkářského mužského klubu BSK/NIF Oslo.

V Norsku žil jedenáct let, na dva roky si odskočil do Česka, teď se vrátil a je stále v šoku z tragických událostí. „Na prázdniny za mnou přijela manželka s šestiletou dcerou Nicol, obě se pořád nemohou vzpamatovat z vývoje posledních hodin. Stejně jako já nechápe ani žena, co se muselo odehrávat v hlavě šílence.“

Atmosféra v zemi je podle něj velice stísněná. „Hrůza posledních dnů se dotýká snad každého. Mluvil jsem se známým, přítelkyně jeho syna byla na ostrově a podle posledních zpráv je stále nezvěstná,“ popisuje. V celé zemi se nemluví prakticky o ničem jiném než o explozi v Oslo a následné střelbě na ostrově Utoya.

„V médiích teď dostávají  prostor se souhlasem rodičů děti, které byly v těsném kontaktu s vrahem a které měly to štěstí, že masakr přežily. Jsou to velmi depresivní zážitky, tváří v tvář smrti,“ říká Poloz. Podle něj tragédie určitě změní postoje a chování spousty lidí. Norsko je přitom dosud chápáno jako země naprosto otevřená pro cizince, svobodomyslná a pohodová.

„Lidé například doslova s radostí platí vysoké daně, aby nezadlužovali příští generace, chovají se hodně zodpovědně, zdejší způsob života jsem vzal za svůj a moc se mi tu líbí,“ doplňuje házenkářský trenér. Život musí jít ale dál.

„Chceme si zajet s rodinou do aquaparku v hlavním městě, uvidíme, zda se život začne zvolna vracet do normálu, každopádně jsou vlajky na půl žerdi a obrovský smutek je znát na každém kroku, určitě to hned tak nepomine,“ dodává Poloz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.