Takhle »loví« kapsáři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Takhle »loví« kapsáři!

PRAHA – Vyrazíte si na výlet, jdete z práce a doma nebo v obchodě zjistíte, že nemáte peněženku, doklady či klíče. Podle policie o ně přijdeme nejčastěji v tlačenici. Lumpové člověka obklopí, mačkají se na něj, hlasitě mluví a tím odvedou pozornost.


Jak se před zlodějíčky ochránit?

Mezitím už ale hbitá ruka vytáhne peněženku a zloděj ji ihned předává dál svým komplicům. Pak celá parta rychle »práskne do bot« a vám zůstanou jen prázdné kapsy… Jak se můžeme bránit?

Na svou nepozornost a šikovnost lapků doplatí desítky lidí denně. Stejně na tom byla i dvojice turistů z Holandska, kterou zloději přímo v centru Prahy obrali o většinu cenností. „Na zloděje i jejich oběti jsme přišli náhodou,“ popisuje vedoucí policejního oddělení specializovaného na kapesní krádeže. „Na Staroměstském náměstí jsme zahlédli »známé firmy«, jak prodávají fotoaparát. Samozřejmě kradený. Uvnitř bylo spousta soukromých fotek pravých majitelů. Na jednom snímku byl i autobus s holandskou poznávací značkou,“ pokračuje kriminalistka. Pak už věci dostaly rychlý spád. Holandští turisté právě oznamovali okradení na policii. Podařilo se najít i svědkyni, která zloděje viděla přímo při činu, a nenechavcům cvakla na rukou pouta. Oběti kapsářů dostaly své věci zpět a zloděje čeká soud.

Jak se před nenechavci ochránit? Nejlépe je cennosti zavěsit na krk nebo uložit do »ledvinky« na břiše!

Pozor hlavně v Praze!

Od začátku roku zaznamenali policisté v celé republice 10 630 kapesních krádeží. Z toho jich připadá více než polovina, přesně 5537, na naše hlavní město, především historické centrum. Velmi oblíbená místa kapesních zlodějů jsou – metro, tramvaje a autobusy kde je nával cestujících.


Autor: Helena Káhnová
Foto Aha!: Petr Novotný

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.