Krása večerních šatů: Unikátní výstava v Umělecko průmyslovém muzeu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krása večerních šatů: Unikátní výstava v Umělecko průmyslovém muzeu

Lucie Králová při zkoušce šatů pro Miss World, která se ve studiu Taiza konala v září 2005. Kvůli bujnému poprsí si později ještě nechala šaty upravit tak, aby měly ramínka.
Lucie Králová při zkoušce šatů pro Miss World, která se ve studiu Taiza konala v září 2005. Kvůli bujnému poprsí si později ještě nechala šaty upravit tak, aby měly ramínka. (Foto Aha! - Petr Novotný, ČTK - Marta Myšková, ara)

Šaty jako z pohádky!

Šaty jako z pohádky! Nová výstava »Glamour« nabízí přehlídku 50 nejzajímavějších večerních rób ze sbírek pražského Uměleckoprůmyslového muzea.

Zachycuje vývoj dámského společenského oblečení od 50. let minulého století po současnost a k vidění jsou na ní šaty řady slavných osobností.

Např. kostým Olgy Havlové (†63) nebo třeba toaleta, se kterou vyrazila Lucie Králová (29) do Číny na soutěž Miss World 2005. Výstava (koná se přímo v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze na Starém Městě) potrvá do 4. září, vstupné je 80 korun.

Nové milénium - Šaty pro Miss ČR

Večerní šaty Miss České republiky 2005 Lucie Králové (29) byly ušity z hedvábného saténu a krajky a byly zdobeny korálky. Králová se v nich předvedla na Miss World v Číně.

90. léta - Róba pro dceru šejka

Velkou večerní róbu ušila v roce 1997 v Bejrútu návrhářka Blanka Matragi pro princeznu Latifu, dceru panovníka Spojených arabských emirátů Zayda AlNahyana. Šaty jsou z hedvábného taftu s korálky a zirkony.

80. léta - Saténové šaty Olgy Havlové

Večerní šaty ze salonu Yvett Ajchler, který se snažil navázat na prvorepublikovou módní tradici. Saténové šaty s bolerkem byly v porevoluční době ušity pro manželku tehdejšího prezidenta Václava Havla Olgu (†63).

70. léta - Pelerína jako vánek

Večerní šaty s pelerínou byly ušity z hedvábného žoržetu ve fi rmě Styl ve druhé polovině 70. let.

60. léta - Svůdná krása

Červené společenské šaty z druhé poloviny 60. let byly šité na zakázku z bavlněné krajky a saténu v Oděvní službě Praha. V té době také frčel večerní oděv složený z tuniky a zvonových kalhot.

50. léta - Koktejlky z Paříže

Koktejlové taftové šaty byly ušity v Paříži v 1. polovině 50. let. Koupila si je tam herečka divadla Radka Brzobohatého Nina Jiránková (83, Jana Eyrová nebo Dobrodružství kriminalistiky).

50. léta - V bílém do tanečních

Bílé šaty do tanečních vznikly na objednávku ve druhé polovině 50. let. Jsou ušity ze syntetického hedvábí a štrasu. Dodnes vypadají překrásně.

Víte, že.....

Před 2. světovou válkou byly u nás nejslavnějšími módními salony Rosenbaum, Podolská, Bárta či Kníže. Po roce 1945 byly znárodněny a přejmenovány na Styl, Eva, Diplomat a Adam.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.