Loď omráčila hejna ryb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Loď omráčila hejna ryb!

Rybáři s pomocí »omračovací lodě« vylovili asi tunu plevelných ryb.
Rybáři s pomocí »omračovací lodě« vylovili asi tunu plevelných ryb. (pro Aha! – Marcela Durasová)

»Omračovací loď« brázdila o Velikonocích Velkým boleveckým rybníkem v Plzni. Má zvláštní úkol – udržet v nastávající letní sezoně vodu čistou, bez sinic. Toho s hejny ryb dosáhnout nelze.

„Se slunečným počasím, které ohřálo vodu v příbřeží rybníka, se ryby pustily do tření. Shlukují se do velkých hejn, proto se elektrolov provádí právě teď na jaře. V létě, kdy jsou ryby rozptýlené po rybníce, by tato technika lovu byla neúčinná,“ říká hydrobiolog Jindřich Duras.

Když rybáři na omračovací lodi potkají hejno ryb, zavedou do vody speciálními rameny elektrický proud. Ten ryby na krátkou dobu omráčí. Posádka plevelné kusy, např. cejny, plotice či perlíny, odloví, ty ostatní se rychle vzpamatují a odplavou.

Dravé ryby z vody buď vůbec nevytahují, nebo jen zkontrolují jejich zdravotní stav a vrátí je zpět. Z boleveckého rybníku tak během víkendu zmizela asi tuna ryb, na kterých si smlsla zvířata v plzeňské zoo.

Ryby vylovené z boleveckého rybníka putovaly do plzeňské zoo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.