Dělají si legraci? Poslanci jeli debatovat o vesmíru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dělají si legraci? Poslanci jeli debatovat o vesmíru

PRAHA – Poslanci ještě pořádně nezačali pracovat, a už si někteří z nich jezdí na exotické a nákladné „služební“ cesty do Jižní Ameriky! Skupinka čtyř poslanců vyrazila do Francouzské Guyany na konferenci o dobývání vesmíru!


Dovolená za státní peníze ve Francouzské Guyaně v Jižní Americe

A že kosmonautice vůbec nerozumějí? Nevadí, alespoň si udělají prima dovolenou za státní peníze, a ještě na ní vydělají desetitisíce…

Poslanci Pavel Hojda (KSČM), Miloslav Kala (ČSSD), Karel Sehoř (ODS) a Pavel Severa (KDU-ČSL) v neděli na týden odjeli do Francouzské Guyany. Na přísně střežené vojenské základně, která se nachází na pobřeží, se podívají na kosmodrom, z něhož startují evropské rakety, a budou debatovat o dobývání vesmíru. K čemu vůbec taková cesta je, když nikdo z uvedených poslanců není žádným expertem na kosmonautiku, a navíc nás přijde na statisíce korun?

„Budeme jednat o využití vesmíru a jeho dobývání,“ řekl MF Dnes vedoucí výpravy Pavel Hojda. Ten už byl v minulém volebním období členem sněmovního podvýboru pro kosmonautiku a letectví. Z bývalých členů výboru se do Sněmovny nikdo nedostal, navíc byl teď už zrušen, a tak na konferenci vyrazí kromě Hojdy náhradníci z jiných výborů. Čím přispějí do debaty o dobývání vesmíru, není úplně jisté. „Češi jsou na podobných setkáních vždy velmi vážení kvůli Vladimíru Remkovi, který byl vlastně prvním evropským kosmonautem,“ říká bývalý poslanec za ODS Eduard Vávra, který se podobných setkání v minulém volebním období účastnil.

Podle názoru jiného poslance, který má také s podobnými cestami zkušenosti, se ale jedná jen o dovolenou za státní peníze. „Byl jsem na podobných vesmírných konferencích. Poslanci jsou tam v podstatě k ničemu, protože tématu většinou nerozumějí. Ani já si už vůbec nepamatuji, co jsme tam probírali. Jestli tam někdo o něčem jedná, tak to jsou odborníci, ne poslanci. Ti mají v místě doprovodný program, bohaté rauty s přemírou jídla a alkoholu, projížďky na lodích a podobně. Vše samozřejmě zadarmo,“ řekl deníku Aha! poslanec, který si nepřeje být jmenován.

Pro poslance jsou podobné cesty také finančně výhodné. Nejenže se zadarmo podívají do světa, ale ještě něco vydělají. Pořadatel totiž hradí ubytování a celý program na místě, stát cestu a k tomu hradí poslancům tučné diety. Ty jsou v zemích Jižní Ameriky ve výši 115 amerických dolarů (asi 2600 korun) na den. Za týdenní pobyt tak dostanou přes 18 tisíc korun. A neutratí skoro nic…

Kliknutím zvětšete

Hamižní poslanci nechtějí služební auta

Každý normální člověk by skákal radostí, kdyby měl dostat služební auto. Poslanci ale ne. Je to pro ně totiž finančně nevýhodné. Předsedové poslaneckých klubů, výborů, komisí a stálých delegací mají nárok na užívání luxusně vybavených Škod Octavia. Zájem o ně ale nemají. Pokud si totiž nechají vyplatit cestovní náhrady, dostanou podle místa bydliště 21 400 až 32 000 korun. Pokud by využívali služební auta, o většinu těchto náhrad přijdou. A tak raději jezdí svými auty… Ještě loni na podzim byl o sněmovní auta veliký zájem, tehdy je totiž šlo užívat, a i tak si nechat vyplatit cestovní náhrady. Pak se na návrh Miroslava Kalouska změnil zákon, a 30 zánovních octavií od té doby trčí ve Sněmovní garáži. Poslanci se prý teď znovu chtějí vrátit ke starému systému. Vážení poslanci, myslíte někdy na něco jiného než na peníze?


Autor: (tk)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.