Velký přehled Aha! Spočítejte si nový důchod | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký přehled Aha! Spočítejte si nový důchod

Důchody
Důchody (Profimedia.cz)

Od roku 2013 se většina z nás bude muset rozhodnout, jak bude spořit na penzi a jak vysokou ji tedy chce v budoucnu pobírat.

Vzhledem k tomu, že stát bude už za pár let na důchody vyplácet jen minimum, mohou si lidé přilepšit v některých druzích připojištění. Nejvíce peněz budou pobírat ti, kteří skloubí sociální pojištění s penzijním připojištěním...

Hlavně kvůli mladým lidem se vláda ve své důchodové reformě rozhodla, že si k penzi budou moci přilepšit, když si až tři procenta ze sociálního pojištění převedou k penzijním společnostem. Podmínkou je, že k tomu přidají minimálně dvě procenta z hrubého platu. Společnosti budou peníze zhodnocovat a ve stáří pak vyplácet včetně naspořených výnosů.

„Týká se to ale jen lidí, kteří v roce 2013 nebudou starší pětatřiceti let,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Snížení pojištění však nebude zadarmo a stát lidem bude vyplácet jen osmdesát procent přiznaného důchodu.

Spořit na stáří ale mohou i lidé starší, a to penzijním připojištěním se státní podporou, které je už léta na trhu. To pro dlouhodobé střadatele bude ještě výhodnější než ukládání peněz ze sociálního pojištění. Důchod se totiž v tomto případě nekrátí a státní příspěvek s výnosy dělá i statisíce korun navíc. Nejlépe tak na tom budou ti, kteří budou na stáří spořit ze sociálního pojištění a ještě k tomu budou mít penzijní připojištění se státní podporou.

Slovníček Aha! – Co je co?

Důchod – Klasický důchod vyplácený státem tak, jak ho známe dnes. Budoucím důchodcům se ale bude postupně snižovat až doslova na almužnu (cca 20 procent původní mzdy).

Spoření ze sociálního pojištění – Lidé si od roku 2013 budou moci odečíst z částky na sociální pojištění tři procenta. K nim přidat nejméně dvě procenta z hrubé mzdy a uložit do fondu na důchod. Výhodou jsou nižší odvody do státní kasy, nevýhodou, že se nedá taková smlouva vypovědět.

Penzijní připojištění se státní podporou – K částkám, které si lidé dobrovolně už dnes platí u penzijních společností, stát přihodí od 50 do 150 korun. Hrozí krach fondů.

Důchody

Přečtěte si
gambusino
26. 2. 2011 • 08:28

nejvyšší čas

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.