Brit Jim Abernethy: Pro tyhle fotky nasadil život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Brit Jim Abernethy: Pro tyhle fotky nasadil život!

Na tuhle fotku je Jim nejvíce hrdý. Objektiv jeho fotoaparátu byl od tlamy 200kilového aligátora jen pár centimetrů.
Na tuhle fotku je Jim nejvíce hrdý. Objektiv jeho fotoaparátu byl od tlamy 200kilového aligátora jen pár centimetrů. (Profimedia.cz, ara)

Nic není zadarmo. Ale riskovat život kvůli fotkám aligátora? Brit Jim Abernethy (52) neváhal ani vteřinu!

Díky neuvěřitelné dávce odvahy se mu povedlo pořídit unikátní snímky nebezpečného plaza, kterého zvěčnil z neuvěřitelné blízkosti.

Jeho výpravě za krokodýly do floridského parku Everglades ovšem předcházela dokonalá příprava. Chování aligátorů je asi vůbec nejsložitější ze všech vodních živočichů a dopředu se dá jen stěží odhadnout. Jim se snažil naučit co nejlépe napodobit pohyby aligátorů, aby se jim mohl co nejvíce přiblížit. Například paže zvednutá nad hladinu signalizovala otevřenou tlamu a zvíře na to reagovalo rovněž otevřením čelisti.

„Dával jsem jim směšná jména, jako například »Tlama«, abych si tolik neuvědomoval, že jsem tváří v tvář nebezpečnému lovci. Ale musím říci, že někteří se chovali přátelsky, ale jejich způsobem. Kdykoliv jsem se ponořil do vody, »Tlama« mě vítal tím, že se vynořil těsně přede mnou. Kdyby přišel až příliš blízko, musel bych ho udeřit kamerou,“ líčí Jim.

Zatím nejčerstvější útok aligátora na člověka v téhle oblasti zaznamenali minulý rok v červenci. Tim Delano (18) si zašel ráno zaplavat a aligátor mu ukousl ruku! Přežil jen díky tomu, že mohl zvíře udeřit druhou paží. Třímetrového aligátora se později podařilo zneškodnit. Dokonce ještě měl v tlamě Delanovu paži! Bohužel byla příliš poškozená na to, aby šla přišít.

5 faktů o aligátorech

  • 1. Společně s krokodýly, kajmany a gaviály patří mezi plazy.
  • 2. Krokodýlům je na rozdíl od aligátorů v zavřené tlamě vidět čtvrtý spodní zub.
  • 3. V průměru se dožívají 50 let.
  • 4. Existují jen dva druhy aligátorů (aligátor severoamerický a aligátor čínský)
  • 5. Termín krokodýlí slzy se vžil jako vyjádření falešného smutku – věřilo se, že plazi roní slzy při požírání člověka. Krokodýli i aligátoři ale skutečně slzí během žraní. Vzduch z nozder tlačí vodu do slzových žláz.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.