Vědci tvrdí: Pořád něco odkládáte? Nejste líní, jste nemocní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci tvrdí: Pořád něco odkládáte? Nejste líní, jste nemocní!

Neléčená a zlehčovaná prokrastinace může vést k těžkým depresím končícím ne neobvyklou sebevraždou, nebo třeba alkoholismem.
Neléčená a zlehčovaná prokrastinace může vést k těžkým depresím končícím ne neobvyklou sebevraždou, nebo třeba alkoholismem. (Profimedia.cz, ara)

Možná to i vy dobře znáte. Máte něco udělat, řekněme do 14 dnů. A tak si říkáte, že vlastně máte spoustu času.

Jenže večer před splněním termínu stále nemáte nic hotového. A tak se snažíte termín posunout zase o něco dál. Jakmile však získáte další čas, opět se začnete věnovat něčemu trochu jinému.

Jdete nakupovat, koukáte se na obrázky na internetu, čtete si knížku. Proč to tak je? Možná, že jste opravdu trochu líní, ale vědci teď přišli s tím, že se může jednat o druh onemocnění!

Prokrastinace – metla studentů

„Ty lenochu, zase jsi to neudělal!“ slýchá mnoho z nás prakticky každý den v práci i doma. Jistě, něco jsme nestihli, protože jsme to odkládali tak dlouho, až bylo najednou pozdě.

Na první pohled nezodpovědní lenoši, chtělo by se říct. A ve většině případů to bude pravda. Existuje ale i možnost, že takový člověk není jenom líný. Může být totiž nemocný.

Nemoc se jmenuje prokrastinace a v minulých dnech lékaři definitivně potvrdili, že se opravdu jedná o psychické onemocnění. Podle některých odhadů jí prý trpí až 30 % studentů.

To číslo je nejspíš nadsazené, protože vymlouvat se na nemoc je pro lenochy válející se po hospodách místo učení i tak dost. Přesto je ta opravdová prokrastinace vážným problémem a může vést až k těžkým depresím. To říkají lékaři.

Jak na ni?

Silou vůle to nejde, přesto je možné s prokrastinací bojovat. Pro začátek je nutné stanovovat si malé cíle. Když chcete jít běhat, stanovte si jako cíl obout se a vyjít před dům.

To už se přece neotočíte a nepůjdete domů. Další rada zní: na vše si dávejte šibeniční termíny. Pomáhá i představit si, jak to bude vypadat, když neuspějete. Zároveň si ale nesmíte dělat těžkou hlavu.

Další recept se jmenuje tvoření řetězců v kalendáři. Každý den, kdy jste zvládli předem danou práci, si zakroužkujte v kalendáři. Když splníte pár dní, nebude se vám chtít řetěz přerušit. Funguje i rozplánování si času na stejné, krátké úseky

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.