Námluvy orangutanů v pražské zoo: Po kousancích přišla romatika! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Námluvy orangutanů v pražské zoo: Po kousancích přišla romatika!

V přírodě nebývá běžné, že by samice a samci orangutanů žili společně. Samice zpravidla žijí v tlupě s mláďaty, samci žijí samotářsky. Upita i Padang se ale v zoologické zahradě už narodili, a chovají se tudíž trochu jinak.
V přírodě nebývá běžné, že by samice a samci orangutanů žili společně. Samice zpravidla žijí v tlupě s mláďaty, samci žijí samotářsky. Upita i Padang se ale v zoologické zahradě už narodili, a chovají se tudíž trochu jinak.  (Aha! – Karel Kopáč, Libuše Klaschková)

Znáte někoho hodně romantického? Tak jeho povahu vynásobte zhruba desetkrát a máte před očima to, co se v těchto dnech odehrává v pražské zoo, konkrétně v indonéské džungli.

Chovatelé tam totiž k sobě pustili samce orangutana Padanga (zvaného Pady) a samici Upitu. Proč? Samozřejmě s  cílem mít v zoo malého orangutánka. Jenže námluvy se zpočátku změnily v drama.

Oba potenciální milenci místo vášnivého objetí vycenili zuby a pustili se do sebe! Ale nakonec přecejen zvítězily pudy a na páření došlo hned první den.

Za začátku to přitom vše vypadalo tak nadějně. I když se dříve oba orangutani nevídali, znali se takzvaně po čuchu. V expozici orangutanů se totiž dříve střídali, a tak vždy, když jeden z nich přišel do výběhu, musel cítit, že před ním tam byl jiný orangutan. Nikdy se ale nesetkali. A pak to přišlo.

Upita byla v orangutaní ložnici, když Padyho přivedli. A její první reakce byla skvělá. Nadšeně se k samci rozběhla a začala si ho zamilovaně prohlížet. Pak ale došlo k souboji.

Orangutani se do sebe pustili a tahali jeden druhého sem a tam. Teprve po několika minutách se zklidnili a začali se kousat. Ovšem jemně! V tu chvíli už ošetřovatelé sledující vše přímo před ložnicemi  mohli být v klidu. Jemné kousání je důkazem, že zvířata k sobě našla cestu.

O něco později už byla, jak se říká, ruka v rukávě, pokud by tedy orangutani mohli nějaký rukáv mít. Pady je teď ke své partnerce velmi pozorný a projevuje o ni obrovský zájem. V expozici, kde jsou nyní spolu a kde je mohou vidět i návštěvníci, se od své orangutanice prakticky nehne. A ona mu jeho přízeň oplácí. Jen se podívejte.

Aha! Víte, že...

Výraz orangutan pochází z malajštiny. Znamená lesní muž.Orangutan sumaterský je kriticky ohroženým druhem kvůli nelegálnímu lovu a ničení přirozeného životního prostředí.



Přečtěte si
libkak
26. 1. 2011 • 23:51

Netušila jsem, že pracuji pro AHA. Jsem na výplatní listině? L. Klaschková

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.