Prezident versus bývalý prezident: Co řekli v novoročních projevech? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Prezident versus bývalý prezident: Co řekli v novoročních projevech?

Václav Klaus
Václav Klaus (ČTK – Kateřina Šulová)

Jen den po novoročním projevu Václava Klause promluvil včera k národu v Otázkách Václava Moravce v České televizi i exprezident Václav Havel.

Prezident Klaus: Doktoři nás vydírají!

Opustíšlimne, nezahynu. Opustíšli mne, zahyneš. K těmto veršům básníka Viktora Dyka se prezident Václav Klaus uchýlil v sobotním novoročním projevu, když mluvil o českých lékařích z nemocnic. Více než 3700 jich v rámci odborářské akce »Děkujeme, odcházíme« podepsalo výpověď a chtějí odejít pracovat do ciziny.

„Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet »za lepším« do ciziny, ale dnes tomu tak není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání. Navíc známá varovná slova o opouštění vlasti z básně Viktora Dyka platí i dnes ve světě mobilů a internetu,“ okomentoval jejich počínání prezident.

  • Rovněž opět kritizoval i solární elektrárny, když mluvil o jejich podpoře: „Nešlo a nejde o žádné velké ideje, ani o záchranu údajně ohrožené planety, ale jen a jedině o byznys.“
  • Naopak se postavil za vládu. „V první den nového roku chci podpořit současnou vládu, která se ze své předvánoční krize, doufejme, poučila. Potřebujeme vládu stabilní a funkční,“ řekl Klaus.

Exprezident Havel: Reformy potřebujeme!

Jen den po novoročním projevu Václava Klause promluvil včera k národu v Otázkách Václava Moravce v České televizi i exprezident Václav Havel. Se svým nástupcem, dlouhověkým rivalem Klausem, se shodl. Podpořil totiž současnou vládu, když řekl, že je třeba pustit se do reforem.

„Byl bych velmi rád, kdyby tou vládou reforem byla. Přeji si to, přeji to jim, přeji to spoluobčanům. Ale mé nadšení je lehce brzděno vzpomínkou na to, že to jedenadvacet let říkají všechny vlády a všichni ministři,“ řekl včera v poledne Havel. A doplnil, že volby sice daly najevo jakousi nechuť ke starým tvářím, ale... „Nicméně ta zásadnější změna, kterou bych uvítal, to ještě není.“

  • Na rozdíl od současných představitelů země Havel nepokládá za moudré, že se Česko zdráhá přijmout euro. „Neustále přepočítávat jedny peníze na druhé, to stojí miliardy,“ posteskl si.
  • Nakonec Havel dodal, že se rozhodl nepsat vlastní paměti. Nemyslí si, že by to uměl a že by ho takové psaní bavilo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.