Za víkend nasněží až 70 cm! Valí se na nás tuny sněhu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za víkend nasněží až 70 cm! Valí se na nás tuny sněhu!

Už včera nás trápila nová nadílka sněhu, která zavařila hlavně motoristům. Ti se potýkali s návějemi a sněhovými jazyky.
Už včera nás trápila nová nadílka sněhu, která zavařila hlavně motoristům. Ti se potýkali s návějemi a sněhovými jazyky.  (ČTK /Miroslav Rada, AP, Infografika Aha! – Viktor Sika)

Po krátkém oddychovém čase, kdy jsme měli možnost nabrat síly, se na nás ze severu opět řítí silné sněžení. Bílá sněhová peřina se nad naším územím roztrhla už v noci na dnešek a meteorologové varují, že za celý víkend by mohlo napadnout až 70 centimetrů nového sněhu!

Zatímco nejvydatnější sněhová nadílka zasáhla Česko od západu během dnešní noci, v průběhu dne by se v nižších polohách měl sníh už měnit ve srážky smíšené nebo mrznoucí. „Během dne pak budou postupně na většině území republiky srážky v polohách pod 500 metrů dešťové nebo smíšené a ojediněle mrznoucí,“ uvedl Tomáš Balcar ze společnosti Meteopress.

Podle něj bude sněžení postupovat během noci na sobotu od západu a na horách se může sněhová pokrývka během víkendu zvýšit o 20 až 70 centimetrů. Na severní Moravě bude sněžit i v nižších polohách, kde napadne do 15 centimetrů sněhu.

Těžký a mokrý sníh může v kombinaci se silným větrem lámat větve a stromy a poškozovat elektrické vedení. Vítr může dosahovat v nárazech rychlosti až 70 km/h a na horách až 90 km/h! Vydatné sněžení a silný vítr budou navíc jako stvořené pro tvorbu sněhových jazyků nejen na horách, ale i v nížinách.

Kliknutím zvětšete

Za tohle může sníh a led...

  • Uvízlý kamion zcela zablokoval silnici mezi Oldřichovem v Hájích a Raspenavou na Liberecku a policie tam musí odklánět dopravu přes Frýdlant.
  • Zapadlé kamiony blokovaly také silnice u obce Noviny pod Ralskem nebo v Jablonném v Podještědí.
  • Neprůjezdná byla i silnice z Rynoltic na Hrádek nad Nisou, kde se střetl autobus s nákladním vozem. Další autobus havaroval u Dětřichova.
  • Nehoda tří osobních a jednoho nákladního auta uzavřela dálnici D5 na 134. kilometru ve směru na Rozvadov. Jeden řidič byl při havárii těžce zraněn a svým zraněním posléze podlehl. Obětí nehody je řidič osobního auta, který šel dát na silnici výstražný trojúhelník. V tom okamžiku ho srazilo další auto.

U Dětřichova v severních Čechách se střetl autobus s náklaďákem a skončil v příkopu.

Dlouhodobá předpověď:

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.