Nová učební pomůcka? Stavebnice Merkur! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nová učební pomůcka? Stavebnice Merkur!

Podle Jiřího Mládka, největšího sběratele Merkurů v Česku, si děti díky stavebnici vylepší představivost a zručnost.
Podle Jiřího Mládka, největšího sběratele Merkurů v Česku, si děti díky stavebnici vylepší představivost a zručnost. (Aha! – Martin Přibyl)

Geniální stavebnice z děrovaných plíšků Merkur možná už brzy zamíří do škol jako učební pomůcka. Dětem má podle výrobce pomoci rozvíjet technické myšlení. A ministr školství není proti!

Místo šustění papíru se na hodině fyziky nebo matematiky ozývá cvakání plechů a šroubků. Tak by to brzy mohlo vypadat v českých školách. Sběratel kovové stavebnice Jiří Mládek, který úzce spolupracuje s výrobcem Merkuru, se jej už několik let snaží prosadit jako výukovou pomůcku.

„Merkur patří do škol podobně jako jinde ve světě, například v Rakousku. Děti díky němu získají základní dovednosti, zručnost a představivost, kterou žádný počítač nenahradí,“ říká Mládek.

S ním souhlasí i ministr školství Josef Dobeš, který továrnu na výrobu stále populárnější stavebnice na začátku prosince navštíví. „Je nutné rozvíjet technické myšlení žáků, chybějí u nás odborníci. Proto uvažuji o zavedení někdejších dílen na základních školách, kde by se stavebnice mohla uplatnit,“ prozradil Aha! ministr.

Merkur již dnes »neoficiálně« používá celá řada středních i vysokých škol. Například na ČVUT vyrobili s pomocí stavebnice robotickou ruku, která je řízena signály z lidských svalů.

Výroba Merkuru byla sice po desetiletích v roce 1999 zastavena, dnes se opět stává čím dál více populární. Firma Jaromíra Kříže z Police nad Metují, který provoz před čtyřmi roky obnovil, každý rok uvádí několik nových modelů.

Aha! Víte, že...

  • Stavebnici Merkur začal vyrábět v roce 1920 podnikatel Jaroslav Vancl v Polici nad Metují?
  • V letech 1938 – 45 továrna na stavebnici musela vyrábět zbraně pro Německo?
  • Akademik Wichterle pomocí stavebnice sestrojil stroj na odstředivé lití kontaktních čoček, které vynalezl?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.