Nejnovější fakta o masakru v Krnově: Zalehl šílence s granátem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejnovější fakta o masakru v Krnově: Zalehl šílence s granátem!

Hrdina Daniel Petr podstoupil včera operaci.
Hrdina Daniel Petr podstoupil včera operaci. (pro Aha! – Karel Soukop, ČTK)

V krnovském obchodním domě Prior mohlo být ve čtvrtek mrtvých a zraněných mnohem více. Prodavačka z knihkupectví však stačila šílenci vzít granát dříve, než ho mohl odjistit a odpálit. Lupiče pak zalehl Daniel Petr (55), který prodavačce vyrazil na pomoc. Druhý granát proto vybuchl pod tělem pachatele a zabil jen jeho.

Muž přišel loupit do místní směnárny těžce ozbrojený, s sebou měl tři ostré granáty a nabitou pistoli. O to překvapenější asi byl, když mu směnárnice odmítla peníze vydat a místo toho začala volat o pomoc. Lupič zpanikařil a chtěl utéct.

V tu chvíli na něj skočila prodavačka z místního knihkupectví a snažila se mu vzít zajištěný granát. Ten nakonec z lupičova sevření vykroutila a odhodila pryč. Na pomoc jí v tu chvíli přiběhl její známý Daniel Petr.

„Volala Dane, Dane, pomoz nám, my ho neudržíme, on má zbraň. Viděl jsem na zemi granát. Vtom jsem slyšel výstřel. Nechtěl jsem, aby v tom ty ženské byly samy, tak jsem na něho klekl, aby se nemohl hýbat. Pak všichni utekli a já jsem na něho zůstal sám,“ popisuje kritickou situaci Daniel Petr.

Ke zmítajícímu se lupiči přiběhli i policisté, kteří se ho snažili zajistit. „Chtěl jsem jim pomoct a vytáhnout mu ty ruce. Nenapadlo nás, že má opravdový granát. Jak jsme mu je vytahovali, tak ten granát odpálil,“ říká Daniel Petr, který včera podstoupil operaci.

V okamžiku výbuchu ho naštěstí chránilo tělo lupiče, takže má poraněné jen ruce, jimiž muže držel. Síla výbuchu však těžce zranila policistu, který se lupiči snažil nasadit pouta. Muž zákona skončil na jednotce intenzivní péče. Celkem bylo zraněno šest lidí. Podle Daniela Petra byl pachatel nejspíš Slovák. „Jak jsem na něm klečel, tak říkal: všetkych vas zabijem.“

U obchodním domu na místě výbuchu byl i poslanec a herec Vítězslav Jandák a moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, zrovna tu totiž probíhal mítink ČSSD. „Bylo to strašné! Nevěděli jsme, co se děje, hned jsme tam běželi a viděli tu šílenou spoušť. Všude krev, lupič byl roztrhaný, lidi křičeli bolestí, byl tam kouř, prach, zmatek,“ svěřil se Aha! Jandák.

Na místě i včera kriminalisté prošetřovali okolnosti výbuchu.

Útočník byl místní!

Kdo byl ozbrojeným útočníkem, jehož tělo rozmetal granát, zveřejnila policie včera večer. Muž (†43), který za vlastní přepadení zaplatil životem, nebyl Slovák, ale místní. Směnárnu ve čtvrtek v Krnově přepadl nikdy netrestaný muž z Bruntálska.

S jeho identifikací pomohla zbraň, kterou při přepadení použil. Muž ji totiž držel legálně. „V současné době se provádějí expertizy k potvrzení jednotlivých zjištěných závěrů,“ řekl ČTK mluvčí krajské policie Miroslav Pech s tím, že podrobnosti policie sdělí zřejmě až po víkendu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.