Smolný rok 2010 pro Milana Melku z Višňové - Voda ho vyplavila už potřetí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smolný rok 2010 pro Milana Melku z Višňové - Voda ho vyplavila už potřetí!

Dům (vlevo) Milana Melka byl už letos třikrát pod vodou.
Dům (vlevo) Milana Melka byl už letos třikrát pod vodou. (Aha! – Martin Přibyl)

Jen sedm týdnů poté, co rozbouřený živel zaplavil severní Čechy, je zde znovu! Naštěstí si tentokrát zatím nevyžádal oběti na životech, ale i tak propadají místní obyvatelé při pohledu na vytrvalý déšť a stoupající hladinu řek beznaději. Pokolikáté už?

Na mnoha místech se ještě nepodařilo zacelit rány po ničivých povodních ze srpna a velká voda se ze sotva opravených koryt znovu vylévá. Vytrvalé deště a nefalšované podzimní plískanice vykonaly během pouhých dvou dní své. „Velkou vodu tady máme letos už potřetí.

Prvně zjara nám to vytopilo zahradu, na které máme dětské hračky. Podruhé jsme měli v prvním patře 72 čísel vody. No a potřetí je to tentokrát,“ říká Milan Melka z Višňové nedaleko Frýdlantu. Právě Višňová byla přídělem vody z říčky Smědá v srpnu silně zasažena. Nyní je hlavní cesta, která ji spojuje s okolím, v délce několika stovek metrů kompletně pod vodou. Ta sem teče z polí, na která se vylila z potoka. „Zatím máme vodu na zahradě a ve sklepě. Okolo domu máme vystavěnou provizorní hráz, ale jestli půjde voda ještě o pár čísel nahoru, tak nevím, nevím. Zatím to moc nevypadá, že by klesala,“ říká ustaraně Melka. „Na noc jsem ženu s děckem raději odvezl pryč a zůstal tu do dvou do rána pozorovat,“ uzavírá.

Práce záchranářů komplikují i nespravené cesty po poslední povodni, na mnoha místech podemleté. Přestože by se mohlo zdát, že voda ustupuje, tak podle slov místních by stačil jeden pořádný déšť v horách a velká voda je zpět v plné síle.

Co se stalo v Česku?
  • V Pertolticích pod Ralskem a Velkém Grunově na Českolipsku voda zaplavila přístupové komunikace, a odřízla je tak od okolního světa.
  • Kvůli hrozbě záplav byla včera ve Frýdlantu zrušena benefi ce, jejíž výtěžek měl pomoci školám poničeným srpnovou bleskovou povodní.
  • V Rudolfově na Liberecku napršelo 80 litrů vody na metr čtvereční za 24 hodin.
  • Sesuv podmáčené půdy zablokoval silnici u obce Libochovany na Litoměřicku.
  • Až do dnešního dopoledne vydali meteorologové výstrahu pro povodňovou pohotovost v Královéhradeckém kraji.
  • Dnes bude postupně ubývat jak oblačnosti, tak srážek. „Četnější občasné srážky čekáme na severu a severovýchodě území,“ uvedl meteorolog Tomáš Balcar z Meteopressu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.