Výstava v Národním muzeu - Unikátní poklady za za 89 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Výstava v Národním muzeu - Unikátní poklady za za 89 milionů!

Šaman starý 25 000 let
Šaman starý 25 000 let (Aha! – Petr Novotný, Kamil Jursa, ara)

Národní muzeum představuje unikátní výstavu »Poklady Moravy«. Nejvzácnější předměty z moravských muzeí můžete obdivovat až do 6. července 2011 v bývalé budově Federálního shromáždění na Václavském náměstí. Mezi největší rarity expozice patří velký konkurent Věstonické Venuše, soška šamana stará 25 tisíc let! Hodnota exponátů je sice nevyčíslitelná, výstava je ale pojištěna na rekordních 89 milionů korun. Vstupné je 100 korun.

Šaman starý 25 000 let

Nejvzácnějším exponátem je světově unikátní soška tajemného šamana. Postava muže vyřezaná do mamutí kosti je stará neuvěřitelných 25 tisíc let a je tedy ze stejného období jako slavná Věstonická Venuše! Soška se našla v roce 1891 při kopání kanalizace v Brně.

Knížecí poklad

Na výstavě uvidíte i výbavu z hrobu germánského šlechtice z 5. století. Poklad, který je nejbohatší svého druhu v Evropě, obsahoval překrásné zdobené zbraně a šperky.

Luxusní šperky

Nejmocnější ženy byly v 9. století na Velké Moravě pohřbívány se svými šperky. V hrobech se našly zlaté i stříbrné náušnice a gombíky. Jejich repliky ze stříbra si na výstavě budete moci zakoupit.

Psací potřeby Leoše Janáčka

Mezi skvosty výstavy patří i psací potřeby z pozůstalosti českého hudebního skladatele Leoše Janáčka. Do sady patří plnicí pero, tužka s kovovým chránítkem, těžítko s Janáčkovým jménem a pravítko. Na výstavě uvidíte i skladatelovu taktovku.

Slavná Maryša

Na výstavě uvidíte i fotografi i Marie Turkové z Těšan, která se v mládí stala předobrazem slavné Maryšy ze stejnojmenné tragédie bratří Mrštíků. Mladá žena tehdy otrávila svého muže jedem na krysy rozpuštěným v kávě.

Soubor Venuší

Jedinečná je i sbírka Venuší, které pocházejí z období 4700 let př. n. l. Vyvinuté sošky žen zobrazovaly tehdejší ideál krásy a plodnosti.

Oblek T. G. Masaryka

Prezident Tomáš Garrigue Masaryk měl na své pravidelné vyjížďky na koni bílý jezdecký oblek. Letos uplynulo 160 let od prezidentova narození.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.