40 % lidí s rakovinou v České republice nezabije nádor! Nemocní umírají na podvýživu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

40 % lidí s rakovinou v České republice nezabije nádor! Nemocní umírají na podvýživu

Při léčbě rakoviny je důležité se vyváženě stravovat.
Při léčbě rakoviny je důležité se vyváženě stravovat. (Profimedia.cz)

Rakovinou onemocní ročně v Česku 76 176 lidí a 27 359 na ni umírá. Paradoxně 40 % zemřelých přitom nezabije samotný nádor, ale hlad – podvýživa! Tu však onkologové mnohdy vůbec neřeší. Doslova šokující je skutečnost, že tři čtvrtiny všech onkologicky nemocných již ve chvíli stanovení diagnózy podvýživou trpí, čímž se zhoršují i samotné výsledky léčby. A nic na tom nemění ani fakt, že většina Čechů je obézních.

I 130 kilogramů vážící pacient může trpět podvýživou. „Takový pacient má méně svalové hmoty a je u něj velké riziko tzv. nádorové kachexie. Bohužel i mnoho lékařů mnohdy zastává opačný názor,“ konstatuje interní lékař Jan Kadleček.

S jeho slovy souhlasí i přední český odborník na výživu nemocných profesor Zdeněk Zadák z Fakultní nemocnice v Hradci Králové: „Správná výživa onkologického pacienta je stejně důležitá jako léčba vlastního onemocnění. Vždyť až 40 procent onkologických pacientů umírá na podvýživu a přidružené komplikace jí způsobené. Přitom problém podvýživy řeší onkologové jen u 17 procent pacientů,“ konstatuje.

Kdyby se lékaři zabývali správnou výživou nemocných, byly by výsledky jejich léčby ještě mnohem úspěšnější. „Pouhý pětiprocentní pokles tělesné hmotnosti může významně snížit odpověď na léčbu a tím i dobu přežití,“ uvádí Vladimíra Šmejkalová, nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Mýty o rakovině
  • Nádor se musí nechat vyhladovět.NE! Jedna z největších hloupostí, pacient se připravuje o energii a možnost s nemocí bojovat.
  • Pacientovi pomůže výtažek z bylin, které podporují chuť k jídlu.NE! Výtažek z bylin může být pomocníkem. Důležitá je správná výživa – popíjení speciální výživy, podávání výživy sondou do žaludku apod.
  • Pacient nehubne, už tedy nemá rakovinu.NE! Pacient při správně vedené léčbě hubnout nemusí.
  • Důležité jsou protirakovinné doplňky stravy z lékárny.NE! Rodina často ve snaze pomoci blízkému podlehne klamavým slibům různých přípravků. Důležitější je řešení nejen samotného onemocnění, ale i výživy se specialisty na výživu.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.