Zaručené tipy od čtenářů! Dnes radí: Dnes radí Daniel Lazecký z Havířova - Bramborám »pomůže« ocet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zaručené tipy od čtenářů! Dnes radí: Dnes radí Daniel Lazecký z Havířova - Bramborám »pomůže« ocet

Mdlou chuť starých vařených brambor lze oživit octem nebo bujonem.
Mdlou chuť starých vařených brambor lze oživit octem nebo bujonem. (Profimedia.cz)

O mnoho svých rad, které využije v domácnosti opravdu každý, se se čtenáři Aha! dnes podělil Daniel Lazecký z Havířova. „Jde o jednoduché nápady, které pomohou. A hlavně, zvládne je žena, muž i dítě,“ píše. Máte také osvědčené »babské« rady pro domácnost? Napište nám, poradíte ostatním, a navíc dostanete honorář 500 Kč.

  • Vaření starých brambor, jejichž chuť je obvykle mdlá, lze jednoduše »vyspravit«. Nevařte je pouze ve vodě, ale přidejte do ní kostku bujonu. Na chuti získají, i když při vaření přidáte do vody lžičku octa.
  • Vaření prasklého vajíčka je možné. Stačí je položit do cedníku a držet asi 2 minuty nad parou. Vrchní vrstva bílku tak ztuhne, potom lze vejce dovařit běžně ve vodě.
  • Skvrny od propisky vyčistíte jednoduše pomocí hadříku namočeného ve francovce.
  • Řezání dřevěných desek si usnadněte pomocí lepicí pásky. Vyhnete se tak tvorbě otřepů a odštípnutí kousků materiálu. V místě řezu nalepte lepicí pásku, ne papírovou. Řez veďte středem pásky. Po uříznutí pásku jednoduše odlepte.
  • Rychle opékaná masa nesolte hned, ale až po oboustranném opečení. Pokud je osolíte před tepelnou úpravou, neutvoří kůrčičku. Solené maso pouští šťávu, tekutina vnikne do tuku, na němž ho pečeme, a potom se spíše dusí.
  • Vlhkost ze sklepa pomůže odstranit několik misek s nehašeným vápnem. Výrazně totiž pohlcuje vlhkost z okolního prostředí.
  • Dírku po hřebíčku jednoduše zamaskujete vetřením malého množství bílé zubní pasty. Není potřeba rozdělávat sádru.
  • Stříbrné řetízky a prstýnky vyčistíte vyvařením ve čtvrt litru vody se dvěma lžičkami sody bikarbony.
  • Křehčí rybu po upečení budete mít v případě, že ji před přípravou na několik hodin namočíte do mléka. Zároveň ztratí typickou příchuť bahna.
  • Mušince odstraníme z oken hadříkem namočeným do lihu anebo octa. Pokud omyjeme skla vodou, do které jste přidali trochu petroleje, nebudou na sklo mouchy sedat.
  • Prosezená křesla z rákosu se opět napnou, pokud je na jejich spodní straně postříkáte horkou vodou. Tento postup způsobí oživení vláken a vypnutí. Účinek se zkvalitní, pokud ošetřená místa oschnou co nejrychleji – prudké slunce, tepelný zdroj. Proti popraskání takto »obnovený« rákos ihned natřeme leštidlem na nábytek, voskem a nebo citronovým olejem.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.