Plán Bruselu - Cigarety bez loga! Tabákové firmy: Zažalují Unii? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Plán Bruselu - Cigarety bez loga! Tabákové firmy: Zažalují Unii?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Aha! – Karel Kopáč, ara)

Už několik let je stav neměnný: skoro třetina Čechů podle statistik pravidelně kouří. I přesto nás Evropská unie chce za každou cenu donutit se smrtelného »koníčku« vzdát. Nejnovější plán? Úplně bílé cigaretové krabičky, na kterých nebude pro některé lákavě barevné logo firmy!

Jak by to mohlo fungovat? Zákazník by si v obchodě řekl o oblíbenou značku, kterou by obchodník vytáhl z označeného šuplíku. I toto je součástí směrnice, která počítá i se zvětšením písemného zdravotního varování před důsledky kouření anebo také s fotografiemi plic postižených rakovinou. To vše by mohlo platit už od konce příštího roku.

Existují ale i tací, kteří si myslí, že podobné opatření s kuřákem nezacloumá. „Svět je plný hovadin a tohle je jedna z nich. Typická bruselská hloupost. Divím se tabákovým firmám, že Bruselu nehrozí žalobou. Investovaly do designu těch krabiček miliony, a teď to všechno bude k ničemu,“ nebere si servítky senátor a vášnivý kuřák Jaroslav Kubera (ODS).

Mluvčí tabákového gigantu British Američan Tobacco Vratislav Janda toto nepřímo potvrdil. „Za firmu nemůžu mluvit, ale sám jsem právník, a kdybych například vlastnil módní firmu Christian Dior a někdo mi zakázal to logo používat, bránil bych se všemi silami,“ myslí si a dodává: „Jestli si někdo namlouvá, že úpravou obalu docílí toho, aby lidé přestali kouřit, je velký naiva.“

Naopak odpůrce kouření v restauracích, lékař a šéf pražské ODS Boris Šťastný EU chválí a podle něho pomůže aspoň odradit od kouření mladé lidi. „Když je kuřák závislý, tato věc ho neovlivní. Ale design sám o sobě mladé lidi přitáhne, a když se odstraní a navíc opepří o fotografie poškozených orgánů, zapůsobí to na ně a kouřit nezačnou,“ řekl Aha!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.