Velký přehled Aha! Takhle chce strýček Skrblík škrtat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Velký přehled Aha! Takhle chce strýček Skrblík škrtat!

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek (ara, Fotomontáž Aha!)

Snižování platů státním zaměstnancům, propouštění, méně peněz pro nemocnice. Tak hrozivě vypadají budoucí dva roky. Důvod? Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je státní pokladna v tak tristním stavu, že se zkrátka musí škrtat, a to všude a pořádně!

Celkem chce totiž na škrtech Kalousek v příštím roce »vydělat« 58,5 miliardy korun, z toho kolem 53 miliard vysaje právě z rozpočtů ministerstev. A ta se prostě budou muset naučit šetřit i v dobách, kdy není z čeho.

Ministři nejprve láteřili a lámali si hlavu, co s tím, ale například premiér Petr Nečas (ODS) jejich žalozpěvy poslouchat nehodlá. „Oni věděli, do čeho jdou a nikdo je do vlády nenutil. Od první sekundy věděli, že vláda bude dělat nepopulární škrty,“ nechal se slyšet ve včerejších Otázkách Václava Moravce. Ani Kalousek nemá s kolegy soucit. „Jestli si říkáme vláda rozpočtové odpovědnosti, jinak situaci řešit nemůžeme,“ myslí si ministr.

Otázka, která ale mučí každého Čecha, a především toho, kdo je zaměstnán státem, je následující: Jak se škrty promítnou do mého každodenního života? Ačkoliv ministerstva předloží úplné plány až v září, na povrch už se dostaly individuální plány všech rezortů na to, jak peníze uspořit. Ty najdete v přehledu, který pro vás připravil deník Aha!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.