Vyzkoušejte si - Jak vás šidí mozek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vyzkoušejte si - Jak vás šidí mozek!

 (Profimedia.cz)

Ne všechno je ve skutečnosti takové, jak to vidíme. Náš mozek sice prostřednictvím očí vnímá, co se kolem nás děje. Jsou však obrazy, které nedokáže pořádně zpracovat ani on sám! Nejznámější klamání mozku jsou tzv. optické iluze – kresby, které na první pohled vypadají jednoznačně. Ve skutečnosti tomu tak ale vždy není. Podívejte se na některé z nich.

..

Princip celistvosti

Podívejte se na vodorovné čáry v tomto obrázku. Kterým směrem se naklánějí? Žádným! Iluzi v nás vzbuzují krátké šikmé čárky, které jsou skloněné pod různými úhly. Váš mozek vnímá kresbu jako celek a na první pohled se nezabývá detaily.

Nereálné těleso

Zleva vidíte ze základny vycházet dva kvádry. Zprava ale tři válce. Takovéto těleso neexistuje a nikdy existovat nebude. Váš mozek se ale přesto snaží najít v obrazci logiku! Zkuste se na obrázek zadívat deset sekund – jistě znervózníte, protože vašemu mozku chybí řád.

Schody

Kterým směrem vedou tyhle schody? Správná odpověď zní – doleva a doprava. Vy však vidíte vždy jen jeden směr. Mozek si přibližně každé tři sekundy klade otázku, co je ve světě nového. A přesně v tomto rytmu se mění váš názor, kam vedou tyto schody.

Záhadná mříž

Soustřeďte se deset sekund na černý puntík. Poté upřete svůj zrak na ten bílý. Objevila se vám na obrázku zničehonic ještě jedna tmavší mříž? To je v pořádku! Vaše oči se totiž zíráním do jednoho bodu unaví a bílou mříž máte podvědomě stále před očima.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.