Experti ministerstva zdravotnictví: 1 pivo za volantem nevadí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Experti ministerstva zdravotnictví: 1 pivo za volantem nevadí!

 (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Řidiči-pivaři, radujte se! Po jedné desítce, tedy do 0,24 promile alkoholu v krvi, není podle expertů ministerstva zdravotnictví možné prokázat ovlivnění řidičova chování za volantem. Pivko před usednutím za volant by tak brzy mohlo být povoleno.

Policie totiž již dříve uvedla, že pokud se prokáže, že alkohol v míře do 0,24 promile neovlivňuje řidiče, bude nařízeno, aby hlídky alkohol v krvi motoristů do zmíněné hodnoty ignorovaly.

„Závěr je takový, že do zmíněného limitu není možné prokázat ovlivnění řidiče,“ uvedl pro Lidové noviny Josef Pokorný, ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy.  

Zrušení nulové tolerance alkoholu za volantem zcela odmítají odborníci na dopravu. „Z toho mám velký strach. Jak znám české řidiče, tak se bojím, že je napadne, že když jim nehrozí postih za jedno pivo, tak vlastně projde i druhé a další. Alkohol za volant nepatří,“ říká David Binar, spoluorganizátor kampaně proti alkoholu za volantem Domluvme se. A nelíbí se ani policii.

„Tušil jsem, že to tak dopadne. Pozor, to rozhodně není průlom nulové tolerance,“ uvádí šéf české dopravky Leoš Tržil k posudku, který s podpisem exministryně zdravotnictví Dany Juráskové leží již týden na ministerstvu dopravy. Za určitých okolností totiž může dospělý člověk nadýchat nad zmíněnou hranici i při vypití malého piva. Zcela proti návrhu ministerstva zdravotnictví je i primář MUDr. Karel Nešpor z Oddělení závislostí Psychiatrické kliniky v Bohnicích.

„Ministerstvo by mělo spíše lobbovat za zpřísňování dopravních předpisů, aby se snížily náklady na zdravotní péči. Jen pro zajímavost – téměř čtvrtina našich pacientů byla před léčbou kvůli řízení pod vlivem alkoholu v ohrožení života,“ uvádí Nešpor.

Aha! Víte, že...

  • Alkohol se letos podílel na 72 % z celkového počtu zemřelých při nehodách?
  • 69 % řidičů, kteří letos pod vlivem alkoholu nabourali, měli v těle více než 1 promile alkoholu?
  • Řidiči s hladinou alkoholu do 0,24 promile prakticky nebourají?

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.