Švýcaři zatkli milionáře Pitra - Utíkal 1126 dní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Švýcaři zatkli milionáře Pitra - Utíkal 1126 dní!

Tomáš Pitr se snad konečně dostane za mříže.
Tomáš Pitr se snad konečně dostane za mříže. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Švýcarská policie v pondělí zadržela hledaného podnikatele Tomáše Pitra (39). Byl bez dokladů, a tak kriminalisté nejdříve museli prokázat, že jde skutečně o něho! Včera okolo půl páté odpoledne vyřkli onu dlouho očekávanou zprávu: ANO, JE TO PITR!

Milionář byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se skrýval v zahraničí. Utíkal tak celých 1126 dní!

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu získali závažné informace o kontaktech a pravděpodobném výskytu Pitra před několika měsíci. „Okamžitě jsme začali s prověřováním těchto informací a navázali úzkou spolupráci se švýcarskými kolegy. Informace, které se detektivům podařilo zjistit, byly velmi konkrétní a přesné,“ říká šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Podle něj se potvrdilo to, o čem se dlouhou dobu jen spekulovalo – že se Pitr prokazuje doklady na cizí jméno a stýká se s dalšími osobami z ČR. Přesné informace tak měli v posledních dnech detektivové i o místě a čase výskytu podnikatele. Přesto se mu podařilo zahraničním policistům vždy zmizet.

Nakonec se na ně ale štěstí usmálo a Švýcaři Pitra v pondělí okolo 23. hodiny dopadli v hotelu Kempinski ve Svatém Mořici. „Při zadržení u sebe neměl žádné doklady, a federální justiční orgány ve Švýcarsku proto musely nejdříve učinit potřebné kroky k tomu, aby totožnost zadrženého byla úředně prokázána,“ doplnil Šlachta.

Pitr, který unikal přes tři roky, letos dostal k původnímu pětiletému rozsudku z roku 2006 dalších šest let za podezřelé obchody s akciemi. Zda bude vydán do ČR zatím není jasné. Byl na něj totiž vydán zatykač kvůli deliktu, který není ve Švýcarsku trestným činem.

Tomáš Pitr (*1971)
  • Podnikatel v potravinářském průmyslu byl spolumajitelem několika desítek firem s ročním obratem přes 20 miliard korun, vlastnil výrobce olejů Setuzu, konzervárnu Seliko, Balírny Marila a další firmy.
  • Byl přítelem zavražděného krále podsvětí Františka Mrázka i uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře.
  • Práce na obří vile za sto milionů korun, kterou si nechal postavit v Jesenici u Prahy, řídil zřejmě až do svého zatčení ze zahraničí.
Opravenou vilu si už neužije!

Zpráva, že Tomáš Pitr byl zatčen ve Švýcarsku, se objevila ten samý den, kdy jsme uveřejnili reportáž z jeho superluxusní vily za sto milionů korun v Jesenici u Prahy. Pitr do ní i během útěku investoval miliony. Ještě včera tu jezdily bagry a dělníci budovali mimo jiné obří val, který měl vilu ukrýt před nežádoucíma očima. Teď má ale Pitr utrum – do dokončené vily se hned tak nepodívá...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.