Policie dopadla uprchlého podnikatele Tomáše Pitra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policie dopadla uprchlého podnikatele Tomáše Pitra

Tomáš Pitr byl zadržen Švýcarskou policií.
Tomáš Pitr byl zadržen Švýcarskou policií. (Alexandr Malachovský)

Švýcarská policie v pondělí zadržela hledaného českého kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra (39). Na policejním webu to oznámil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Pitr byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v zahraničí.

Švýcarským policistům předali podle Šlachty informace o Pitrově pravděpodobném pobytu detektivové z ÚOOZ. Získali je v rámci prověřování případu praní špinavých peněz. Při zadržení neměl kontroverzní podnikatel u sebe žádné doklady a švýcarská justice musela jeho totožnost úředně prokázat. „Zadržení Tomáše Pitra proto bylo oficiálně potvrzeno až před několika okamžiky," uvedl dnes odpoledne Šlachta.

Pražský vrchní soud Pitrovi uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Podnikatel stále tvrdí, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě. Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala v jeho kauze k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. NS dal následně Pitrovi a s ním odsouzenému Miroslavu Provodovi novou šanci na obnovu řízení. Návrhem na obnovu se musí znovu zabývat Městský soud v Praze.

Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát. Státu způsobili škodu asi 51 milionů korun. Nyní obžalovaní dostanou příležitost uplatnit nové důkazy. Provod si část trestu odpykal a letos byl propuštěn na svobodu.

ČTĚTE TAKÉ:

Pitrova vila za 100 milionů - Rekonstrukci hlídají drsňáci

Uprchlý podnikatel Pitr včera vyfasoval dalších šest let vězení - Sám okrádal - Teď u něj byl zloděj!

Policejní spis: Řebíček dělal pro Pitra?!

Topolánkova podivná dovolená: Napojení na Pitra? Další člen bratrstva kočičí pracky

Uprchlý podnikatel Pitr a jeho sídlo za 100 milionů kousek za Prahou

(ČTK)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.