Nový občanský zákoník: Žaloba za komáry na hotelu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Nový občanský zákoník: Žaloba za komáry na hotelu?

 (EPA)

Na turisty chystá Sněmovna velké překvapení – novelu občanského zákona, která zaručuje odškodné za »újmu na ztrátě radosti z dovolené«. Že nevíte, co to znamená? Nejste sami…

„Je to komedie,“ řekl Aha! rozčilený viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. Podle něho je formulace příliš vágní, navíc jde o špatný překlad německé novely. „Je to neuchopitelné. To lidi budou moci žalovat cestovní kanceláře za to, že měli na pokoji komára?“ rozčiluje se Okamura.

A zatímco čeští politici souhlasí s plánem novely, podle kritiků je to paskvil. Za dva roky totiž má vstoupit v platnost stejná novela z pera evropských úředníků, kde budou právě věci upírající klientům dovolenou podle jejich přání přesně vyjmenovány. To by přitom v té české nebylo.

Jak je to v Německu

Existuje tzv. Frankfurtská tabulka slev. Jsou v ní uvedeny nedostatky, jako je třeba špatně zařízený pokoj. Ke každému je pak přiřazena sleva z ceny zájezdu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.