Lea bude mít konečně svátek! Dosud na ni kalendář nemyslel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lea bude mít konečně svátek! Dosud na ni kalendář nemyslel

Má důvod k radosti. Se jménem Lea už nebude závidět ostatním dětem svátek.
Má důvod k radosti. Se jménem Lea už nebude závidět ostatním dětem svátek. (ara15. 7. 2010, 6:00)

Tobiáš, Andělína, Lea či Dominika už nebudou ošizeni o jmeniny. Na pulty se totiž dostal kalendář pro rok 2011, který myslí i na jména, která se dosud opomíjela.

Nejvýraznější zásah do kalendářů za posledních dvacet je výsledkem snahy desítky rodičů z Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje.

„O tom, kdy půjde kalendář do prodeje, jsem věděl dopředu, takže jsem si ihned několik výtisku koupil pro celou rodinu. Jsme rádi, že Tobiáš bude mít v kalendáři svůj den stejně jako další děti v mateřské školce,“ říká potěšeně hlavní autor iniciativy Tomáš Zdechovský z Třebechovic pod Erebem.

Od léta loňského roku hned s několika vydavateli kalendářů. Ti totiž rozhodují o tom, která jména do kalendáře zařadí. K němu se přidali další rodiče a výsledkem je hned jedenáct nových jmen v kalendáři.

Podle údajů četnosti jmen podle Českého statistického úřadu obliba Tobiáše, Andělína, Dominiky a dalších stále roste. Naproti tomu dosavadní český kalendář obsahuje několik jmen, jejichž nositelé by se dali spočítat na prstech jedné ruky.

Na absenci jmen a silnou iniciativu s podporou veřejně známých osobností proto jedno z vydavatelství zareagovalo a nová jména zařadilo už na následující rok. Až dosud totiž rodiče dětí, které nebyli v kalendáři, slavili svátek svých potomků podle staročeských tradic, kalendářů cizích zemí a nejrůznějších výpočtů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.