Oblíbený Fischer: Po 460 dnech v čele vlády... Skončil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Oblíbený Fischer: Po 460 dnech v čele vlády... Skončil!

Tímto přípitkem Fischer stvrzoval sestavení úřednické vlády. Teď odchází…
Tímto přípitkem Fischer stvrzoval sestavení úřednické vlády. Teď odchází… (Aha! – M. Hykl, D. Kundrát, A. Malachovský, P. Novotný, M. Přibyl, ČTK)

Dnes má prezident Václav Klaus oficiálně jmenovat novou vládu sestavenou z ministrů trojkoalice ODS, TOP 09 a VV poté, co strany včera podepsaly koaliční smlouvu. Jan Fischer (59) a jeho úřednický kabinet se po necelém roce a půl stahují do ústraní. A právě decentní Fischer se stal symbolem obnovené důvěry v politiky – koneckonců v květnu ho průzkum agentury Sanep určil nejoblíbenějším premiérem. Jací byli jeho ministři? Jak se mu povede dál? A jak se s ním Česká republika rozloučí? Zavzpomínejte s Aha! na jeho nedlouhou, ale výraznou vládu.

..

Kateřina Klasnová si na rozlučku s ministry stáhla vlasy a oblékla bílou halenu.

Jan Fischer, stejně jako všichni jeho ministři, převzal z rukou šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové pamětní list.

Kliknutím zvětšete

Sbohem, Honzo! Sněmovna se loučila s Fischerem...

Včera zasedala vláda naposledy a Fischer se loučil slovy pochvaly. Měl prý původně strach, že ministři budou tahat za lana podle svých politických preferencí. „Naslouchali však kolektivnímu rozumu a za to jim chci poděkovat,“ zakončil projev. Večer pak bylo přichystáno formální rozloučení odstupujícího premiéra se Sněmovnou (bylo v plánu po uzávěrce, pozn. red.), které zorganizovala její šéfka Miroslava Němcová (ODS), včetně večeře. Toho se měli zúčastnit kromě odstupujících ministrů i zbytek předsednictva Sněmovny, novomanželka Kateřina Klasnová (VV), Vlasta Parkanová (TOP 09) a Lubomír Zaorálek (ČSSD) A jakým jídlem pana premiéra vyprovodili? Hlavně dietním – možná i kvůli stížnostem Fischera na to, že v úřadu přibral…

Večeře se podávala pod širým nebem.

MENU PRO FISCHERA

předkrm

  • zeleninový salát caprese
  • drůběží vývar s kousky masa

hlavní chod

  • filé z lososa se šťouchanými brambory a grilovanou zeleninou

dezert

  • jahody se šlehačkou
  • tradiční české zákusky

k pití

  • bílé a červené víno z českých sklípků

Jan Fischer: Bude mít nohy v teple! Přilepší si o 436 tisíc měsíčně!

Fischer v premiérském křesle zažil opravdu hutnou dávku stresu – od odložených sněmovních voleb po výhrůžky neonacistů jak jemu, tak jeho synovi kvůli tomu, že se hlásí k židovské víře. Asi i proto se rozhodl, že v politice setrvávat nehodlá. Našel si opravdu skvostný »flek« jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýně. „Nabídku jsem přijal v souladu se svým loňským prohlášením, že budoucnost vidím nikoliv v politice, ale v práci pro některou z domácích či zahraničních odborných institucí,“ uvedl k rozhodnutí stát se vedoucím členem banky, která mu měsíčně vyplatí 600 tisíc korun – plat, o kterém se jakémukoliv českému úředníkovi včetně prezidenta republiky Václava Klause může nechat zdát… Podívejte se, jak se k supermzdě dostal!

S manželkou Danou (61) se budou stěhovat do Londýna.

Aha! Víte, že...

  • Fischer a prezident Klaus mají na Benešovsku kousek od sebe chaty?
  • Expremiér sám zveřejnil, že byl mezi lety 1980 a 1989 členem KSČ?
  • Je považován za českého politika s nejlepší angličtinou?
  • Byl v loňské anketě agentury Wordpress zvolen jedním z deseti nejošklivějších politiků na světě?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.