Pavel Bujárek si ze stodoly udělal muzeum: Tohle je auto Olgy Schoberové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pavel Bujárek si ze stodoly udělal muzeum: Tohle je auto Olgy Schoberové!

Majitel Kryštofových strojních lázní Pavel Bujárek ve svém oblíbeném voze Jawa Minor
Majitel Kryštofových strojních lázní Pavel Bujárek ve svém oblíbeném voze Jawa Minor (Aha! – Daniel Černovský, ČTK)

Bývalý motocyklový závodník Pavel Bujárek (61) si splnil svůj klukovský sen. Už jako malý se nadchl pro veterány a motory se staly jeho osudem. Když pověsil závodění na hřebík, vlastnil tři motorky. Ty se staly základem jeho pozdější sbírky a pak se to prý už rozjelo samo. Dnes má v obci Loukov, pár kilometrů od Semil, dům plný starých aut a motocyklů.

..

Zchátralý dům koupil hned po sametové revoluci, vybydlený a se dvěma lidmi. Nazval ho originálně »Muzeum techniky & Kryštofovy strojní lázně«, prý kvůli blahodárnému účinku na tělo i duši návštěvníků. Nikdy žádný z exponátů neprodal a největší radost má prý vždy z toho posledního přírůstku. Nejvíce si však cení stále pojízdného automobilu Jawa Minor 1 z konce třicátých let, který kdysi patřil rodině herečky Olgy Schoberové a se kterým najel po světě kolem 60 tisíc kilometrů.

To auto miluji

Na svůj vůz Jawa Minor 1 nedá Pavel Bujárek dopustit. „To auto mi přirostlo k srdci nejvíc, je doslova zázračné. S ním jsme objeli svět,“ chválí starého a stále elegantního krasavce. „Na sto kilometrů mu stačí pět litrů, a přitom dosahuje rychlosti až 130 km/hod. Vyhráli jsme s ním Mistrovství Evropy vozů vyrobených do roku 1950,“ dodává s pýchou v hlase. V současné době vystavuje vůz, ve kterém se prý několikrát svezla i sexy herečka Olga Schoberová, na odiv návštěvníkům svého soukromého muzea a již osm let s ním nejezdí. A na kolik si svůj klenot cení? „Nejvyšší cena je v radosti, kterou ze svého auta mám. Nikdy jsem nic ze svých sbírek neprodal, navíc veteráni určitě nejsou vhodná investice a také bych to nikomu nedoporučoval. Proto jsem také ani nepočítal, kolik peněz ve své sbírce mám. Ceny určují aukce, a co se týče aut, ta základní cena v aukci by se u Jawy Minora určitě pohybovala kolem tří nebo čtyř set tisíc korun,“ odhaduje. Co se týče aerovky, ta by se prý dala pořídit už nad sto tisíc korun.

Co všechno je ve stodole?

Pavel Bujárek má ve své sbírce zhruba 3000 exponátů do roku 1945, desítky motocyklů, desítky stabilních motorů, několik automobilů, několik set fotoaparátů a rozhlasových přijímačů, ponorku a jiné technické lahůdky. Dále sbírku klaksonů, automobilových součástek, jízdní kola a jejich příslušenství, obaly olejů, smaltované firemní štítky a různé plakety.

Dům Pavla Bujárka je zároveň muzeem i strojními lázněmi.

Chlouba sbírky – vůz Jawa Minor z konce třicátých let, který má hodnotu několika set tisíc.

Po ukončení závodnické kariéry nashromáždil bývalý závodník pod svou střechou kolem čtyřiceti motocyklů.

S červenou aerovkou najel sběratel veteránů téměř 30 000 kilometrů.

Ve strojních lázních najdete i historické klaksony.

Známá herečka a sex symbol 60. a 70. let Olga Schoberová (67) byla přirovnávána k Brigitte Bardotové, hrála ve 22 českých, amerických, italských a německých filmech. Byla první dívkou bývalé ČSR, která se objevila na titulní straně Playboye. U nás ji známe především z filmů Kdo chce zabít Jessii, Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.