Test renomovaných lékařů - Nejzdravější kysané nápoje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Test renomovaných lékařů - Nejzdravější kysané nápoje

 (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Televizní reklamy nás neustále přesvědčují, jak důležité jsou pro naše zdraví mléčné kysané nápoje. Někdy to dokonce vypadá, že pokud si konkrétní výrobek nekoupíme, budeme nejen méně výkonní a bez nálady, ale dokonce onemocníme a bude nás ničit zácpa či průjem. Je opravdu »zkyslé mléko« tak zázračné? A který z nápojů je nejlepší? Odborná Společnost pro probiotika a prebiotika, ve které působí i renomovaní lékaři, provedla nezávislý test. Výsledek? Všechny obsahují miliardy probiotických bakterií, žádný nepropadl.

Jak se testovalo?

Testování probíhalo v laboratoři katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze. „Byly hodnoceny mléčné kysané výrobky prodávané na českém trhu, které deklarovaly přítomnost probiotických bakterií Lactobacillus casei. Výrobky byly testovány 2 až 3 dny před vypršením data spotřeby,“ uvedl prof. ing. Vojtěch Rada.

Kliknutím zvětšete

Lékař - Probiotika aktivují imunitu i proti rakovině!

Kysané či také fermentované mléčné produkty používali k léčení již lékaři v antice. „Probiotické bakterie kysaných mléčných výrobků mají význam zejména v udržení přirozené rovnováhy mikroorganismů trávicího traktu,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu a Fakultní nemocnice Motol v Praze. Jsou stravitelnější, kysané výrobky mohou často jíst i lidé s alergií na laktózu v obyčejném mléce. A dokonce příznivě působí proti rakovině. „Snižují aktivitu některých enzymů, které jsou odpovědné za tvorbu látek podporujících vznik nádorů,“ uvádí doktor Tláskal.

Co dál probiotika ovlivňují?
  • Zvyšují odolnost tlustého střeva proti osídlení mikroorganismy, které vyvolávají některé střevní infekce a průjmy.
  • Urychlují střevní pasáž, působí proti zácpě, aniž by způsobovaly průjem.
  • Napomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
  • Posilují imunitu organismu, 2/3 imunitních buněk máme ve střevech.
  • Zvyšují vstřebávání vápníku, tělo ho může snáze uložit do kostí.
  • Napomáhají tvorbě některých vitaminů ve střevě.
Spotřeba jogurtů - Češi jsou břídilové

Češi patří z postkomunistických zemí k největším konzumentům jogurtů a dalších kysaných výrobků. Oproti západním zemím jsme stále břídilové. Možná i proto vypadají lidé na západ od našich hranic šťastněji, aminokyselina tryptofan obsažená v zakysaných výrobcích působí totiž antidepresivně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.