Kristýna Léblová (25): Ochrnulo jí víčko! Spouštěcím mechanismem může být stres! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Kristýna Léblová (25): Ochrnulo jí víčko! Spouštěcím mechanismem může být stres!

Kristýna Léblová bojuje s nemocí už 8 let. Nyní ji trápí pouze lehce spadlé víčko.
Kristýna Léblová bojuje s nemocí už 8 let. Nyní ji trápí pouze lehce spadlé víčko. (Aha! – Dan Černovský)

Cítíte se unavení? Možná to nic neznamená, ale možná trpíte těžko diagnostikovatelnou chorobou – myasthenií gravis, aniž byste o tom vy nebo váš lékař měli tušení. Spouštěcím mechanismem může být obyčejný stres, typickým projevem je obrovská únava. Jenže pak můžete klidně ochrnout... U Kristýny Léblové (25) se nemoc poprvé projevila ochrnutým víčkem a dvojitým viděním.

..

Onemocnění myasthenia gravis postihuje mladé ženy a starší muže. Mezi 2500 nemocných v Česku patří i Kristýna Léblová (25) z Prahy, která svůj boj s nemocí vyhrává. Největším nebezpečím myasthenie je právě obtížné odhalení příčiny potíží. Většina lékařů vás s tím, že se cítíte stále unavení, pošlou jako otravné hypochondry domů. „Já jsem měla svým způsobem štěstí, že se mi nemoc projevila rovnou dvojitým viděním. Na mé 17. narozeniny jsem ležela v nemocnici, kde mi odebrali mozkomíšní mok, dělali CT vyšetření hlavy, magnetickou rezonanci – a pořád nic. Báli se, že úplně ochrnu. Pak přišel pan doktor Jiří Piťha a podle spadlého víčka a dvojitého vidění na to přišel,“ vypráví Kristýna.

O rok později podstoupila náročnou operaci odstranění brzlíku, od které si lékaři slibovali výrazné zlepšení nemoci. „Jenomže operace nepomohla. Nemoc se v silné vlně po půl roce vrátila. Nasadili mi tvrdou léčbu nitrožilně i prášky. Po čtyřech měsících to konečně zabralo,“ svěřuje se pacientka.

Největší zákeřností této nemoci je doživotní nejistota a strach z jejího návratu, který si prožila i Kristýna. „Po čtyřech letech se objevil další atak. Minulý rok v létě mi zase spadlo víčko a musela jsem se vrátit k medikamentům. Teď už to vypadá na trvale dobrý stav,“ doufá pacientka, která se s nemocí unavených lidí, jež jim může způsobit ochrnutí, statečně poprala a snad už vyhrála.

Myasthenia gravis

Je nervosvalové onemocnění, kdy dochází k nadměrné svalové slabosti a unavitelnosti. Přestože je léčitelná, nesnadno se diagnostikuje. Mnoho lékařů ji vůbec nepozná a její příznaky nedokáže identifi kovat. Předpokládá se, že přímo odpovědný za tuto nemoc je důležitý brzlík, který začne produkovat látky napadající nervy a svaly. Ochabovat a v konečném důsledku i ochrnout mohou svaly okohybné, žvýkací nebo polykací. Při agresivnějším průběhu postihne i svaly dýchací a končetiny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.