Sociální demokracie nebude vládnout ani na Slovensku! Paroubek versus Fico! Oba stejní populisté... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Sociální demokracie nebude vládnout ani na Slovensku! Paroubek versus Fico! Oba stejní populisté...

Paroubek versus Fico.
Paroubek versus Fico. (ČTK – Miroslav Rada)

Velké přátelství, levicové názory i hořké volební vítězství. Nejen to spojuje lídry dvou nejsilnějších levicových stran v Česku a na Slovensku. Jak Jiří Paroubek (57), tak Robert Fico (45) zažívají politické zklamání. Oba si po volbách brousili zuby na premiérské křeslo a zdá se, že si i shodně musejí nechat zajít chuť.

Jako by byl osud české a slovenské sociální demokracie propojen pupeční šňůrou. Dva týdny po hubeném vítězství Paroubkovy sociální demokracie utrpěl podobnou »výhru« i jeho kamarád a končící slovenský premiér Robert Fico. Jeho strana Smer sice s velkým přehledem vyhrála volby (získala 34,8 %), v parlamentu však bude mít většinu pravice.

Paroubek vzal neúspěch ČSSD na sebe a rezignoval na post předsedy strany. To Fico se končit nechystá. Nejdříve se pokusí o zázrak, když mu jako vítězi voleb slovenský prezident Gašparovič dal šanci sestavit vládu. Naděje, že se mu to podaří, je ale mizivá. Vládci sociální demokracie si tak vypijí kalich hořkosti až do dna. Mladší Fico bude mít ale šanci na reparát, to starší Paroubek už má zřejmě politický vrchol za sebou.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.