Voda postupně opadá, ale hrozí sesuvy půdy - Opilec hazardér: Přeplaval rozbouřenou řeku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Voda postupně opadá, ale hrozí sesuvy půdy - Opilec hazardér: Přeplaval rozbouřenou řeku!

Opilec se navlékl do dvou nafukovacích kruhů a vyrazil na šílenou jízdu po rozvodněné řece.
Opilec se navlékl do dvou nafukovacích kruhů a vyrazil na šílenou jízdu po rozvodněné řece. (pro Aha! – Tomáš Kořistka, Petr Kusák)

Hasiči nevěřili vlastním očím, když viděli mladíka (29), který se rozhodl, že přeplave rozvodněnou Moravu. Z rozbouřených vln nakonec vylezl, vybavený pouze dvěma nafukovacími dětskými kruhy. Byl namol opilý a chlubil se, že to klidně přeplave i zpátky. Mladíka převzali policisté a lékaři. Hazardér měl v krvi přes dvě promile a za svůj nezodpovědný čin zaplatí tisícikorunovou pokutu.

Voda klesá, ale... Hrozí sesuvy!

Voda ze zaplavených území na Moravě pomalu opadá. Nyní se však objevuje další problém. Promáčené svahy jsou nestabilní a dochází k sesuvům. V Dolních Domaslavicích poblíž přehrady Žermanice museli záchranáři evakuovat obyvatele tří rodinných domů, které nejspíš budou muset být zbourány. V ohrožení je i zhruba desítka chat.

V Domaslavicích jsou statik a geolog, kteří zjišťují, kolik budov bude muset být strženo. K sesuvům půdy může dojít i v dalších oblastech. Svahy jsou nestabilní zejména v místech, kde je jílovitá půda. U Mostů u Jablůnkova se pohybuje svah o rozloze 1,5 kilometrů čtverečních. Celou oblast policie uzavřela.

Stařík spadl z kola do Olše

Strážníci městské policie z Karviné zachránili ve středu krátce před polednem život zhruba osmdesátiletého muže v Darkově. Stařík jel na kole podél řeky zkontrolovat stav zatopené zahrady. Při své riskantní jízdě spadl do vody i s kolem.

Hasiči odstřelili hráz

Pyrotechnici odstřelili u obce Kvasice hráz, která zadržovala vodu. Průrvou se valí voda do pole, což ochrání kromě Kvasic i nedaleké Střížovice. Střelmistři použili šest náloží po 40 dekagramech výbušniny. Situce v Kvasicích byla před odstřelem kritická. Tlak rozvodněné řeky Moravy způsobil, že místní říčka tekla doslova do kopce.

Čekají vlnu

Na mnoha místech stále lidé vyhlížejí velkou vodu. Jde hlavně o dolní toky velkých moravských řek, kam by měla záplavová vlna dorazit v průběhu dnešního dne. Většinou se na živel stačili připravit.

Klaus proti stavbám

Podpora by podle prezidenta Václava Klause neměla směřovat na domy, které jsou na rizikových místech. „Jakákoliv státní podpora na dostavbu a opravy domů by se měla dávat také ve vazbě na to, jestli dům stojí na místě, kde hrozí, že povodeň bude každý třetí rok, nebo ne. Velmi bych se přimlouval, aby peníze byly využity na poposunutí se o pět deset metrů ve vesnici výše,“ řekl včera Klaus.

Déšť se přesouvá do Čech

Počasí snad dopřeje Moravě oddech. Dešťové mraky se přesouvají do Čech. Na naše území proudí ze severovýchodu Evropy teplý vzduch. Dnes se budou teploty pohybovat mezi čtrnácti až osmnácti stupni. V pátek se ještě o stupínek oteplí. Příjemné počasí vydrží i o víkendu, na jižní Moravě by mohla rtuť teploměru vystoupat až k jedenadvaceti stupňům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.