POVODNĚ 2010 - Rabování v opuštěných domech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

POVODNĚ 2010 - Rabování v opuštěných domech!

 (HZS Zlín, EPA, ČTK – Jaroslav Ožana)

Morava a Slezsko jsou stále pod vodou! Povodeň si zatím vyžádala jeden lidský život. Starší ženu (†69) strhl v noci na pondělí proud (deník Aha! informoval). Hasiči museli evakuovat stovky lidí. Nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho bude kritická situace trvat. Pršet totiž nepřestává. Stav ohrožení zatím platí pro Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký i Jihomoravský kraj. Na místě pomáhá i horská služba. Vláda zatím uvolnila na řešení povodní 50 milionů korun. Pojišťovny očekávají nejméně třicet tisíc pojistných událostí.

  • Začalo rabování
    Několik lidí se chtělo v Ostravě vloupat do zatopeného domu. Policie všechny zloděje díky oznámení občanů zadržela. Kriminalisté na případu pracují, podrobnosti nechtějí zatím zveřejňovat.
  • Hrozí sesuvy
    Vsetínsko začínají ohrožovat sesuvy podmáčené půdy. Místní jílové podloží nasycené vodou podle odborníků ztrácí pevnost a může se dát do pohybu.
  • Voda obklíčila rozvodnu
    Stoupající voda ohrožuje důležitou rozvodnu elektřiny v Bohumíně na Karvinsku. Pokud ji pracovníci ČEZu a hasiči před běsnícím živlem neuhájí, bude desetitisícové město bez proudu.
  • Přerov bez tepla
    Teplárnu v Přerově zaplavila voda z rozvodněné řeky Bečvy, a je proto mimo provoz. Bez tepla a teplé vody zůstalo asi 40 tisíc obyvatel města. Kvůli povodním jsou navíc na Přerovsku stovky domácností bez elektřiny.
  • Britové chtějí pomoci
    Britské vojenské jednotky, které se nyní v Česku účastní cvičení Létající nosorožec (Flying Rhino) 2010, nabídly své vrtulníky k pomoci při povodních. Ministr obrany Martin Barták však jejich nabídku nepřijal.
Žena riskovala život kvůli teleti - Nikdo nás už nepojistil...

Statkářka z Bohumína-Pudlova na Karvinsku Jana Marcolová bezmocně sleduje, jak jí voda už potřetí během posledních třinácti let zaplavuje veškerý majetek. Zraněné tele musela zachraňovat s nasazením vlastního života.

Část hospodářských zvířat stihla statkářka evakuovat. Některá telata a prasata však musela před vodou utéct do vyšších pater. Zvědavé telátko ale z okna ve druhém patře vypadlo. Ke zvířeti se musela statkářka probrodit. Nikdo přitom nevěděl, jak se vystresované tele zachová. „Ze šesti metrů spadlo do vody, kde zůstalo ležet asi den. Našli jsme je promočené a podchlazené. Teď ho v kanceláři zahříváme. Snad nedostane zápal plic,“ řekla Jana Marcolová a dodává, že tuto povodeň už asi její hospodářství »nepřežije«.

Při tragických povodních, které Moravu a Slezsko postihly v červenci 1997, se statkářka po pás ve vodě brodila k chlévu, aby zachránila berana Pepu. Ten jediný přežil z početného stáda. Zbytek ovcí se utopil v první přívalové vlně. Tehdy však měli vše pojištěné. Poté už je každá pojišťovna odmítla...

Hrozivá předpověď - Déšť v celé republice

Meteorologové varují, že ani dnes nás lijáky neminou. Obloha bude zatažená, pršet by mělo na celém území Česka. Rtuť teploměru vyšplhá maximálně ke třinácti stupňům. Deště by měly pomalu ustávat ve čtvrtek. Srážky se pak přesunou i do severních a středních Čech, povodně tam prý ale nezpůsobí. Příčiny záplav, které v posledních dnech postihly sever Moravy, jsou stejné jako v roce 1997, povodně ale nejsou tak silné. „Mechanismus vzniku byl velmi podobný, ale ty současné nejsou tak rozsáhlé. V roce 1997 pršelo pět dnů, během nichž spadlo 600 litrů vody, ty současné trvají třetí den a dnes jsme na úhrnu 250 litrů na metr čtvereční,“ uvedl hydrolog Jan Daňhelka.

Vytopeným hrozí výpověď z práce

Desítkám lidí vyhrožují firmy výpovědí, pokud jim nepředloží potvrzení, že se nemohli dostat kvůli záplavám do práce.

  • Podle zákoníku práce na dobu nezbytně nutnou související s nemožností se dostat do práce nebo se záchranou majetku, zdraví, životů a tak dále, přísluší pracovníkům neplacené volno.
  • Zaměstnavatelé většinou žádají, aby pracovník prokázal, že kvůli povodni nemohl přijít. Jinak nepřítomnost považují za neomluvenou absenci.
  • Potvrzení o povodni může vydat příslušný magistrát. Záleží ale na vstřícnosti úředníků. Zákoník práce to zcela přesně neřeší.
  • V postižených oblastech se navíc může opozdit výplata důchodů a jiných dávek, např. nemocenské.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.