Nový hit českých akvárií – podvodní »pes« z Mexika! Ahoj, já jsem axolotl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový hit českých akvárií – podvodní »pes« z Mexika! Ahoj, já jsem axolotl!

Na první pohled vypadá axolotl jako nějaký podivný vetřelec z vesmíru.
Na první pohled vypadá axolotl jako nějaký podivný vetřelec z vesmíru. (Profimedia.cz, ara)

Vypadá jako podivná příšerka z jiné planety. Ale právě díky exotickému vzhledu se z něj v poslední době stal hit českých akvaristů. Axolotl mexický, jak se tento tvor jmenuje, není nijak náročný na chov. A tak chceteli být in, pořiďte si nového domácího »mazlíčka«.

Axolotl je obojživelník, na němž jsou nejnápadnější jeho vnější keříčkové žábry. Ty značí, že „pes, který loví pod vodou“ (překlad jeho jména, pocházejícího z jazyka původních obyvatel Mexika Aztéků) je vlastně teprve pulcem. Když axolotl dospěje, růžové výčnělky zmizí, stejně jako hřbetní kožní lem.

Kolik má vlastně prstů?

Další zvláštností axolotla je to, že na předních končetinách má čtyři prsty, na zadních ale pět. Aby to nebylo tak jednoduché, stává se někdy, že prsty srostou k sobě v jakousi blánu. Na první pohled to také vypadá, že axolotl má na koncích prstů černé drápky. Je to ale trochu jinak. Nejedná se o drápky, ale o způsob komunikace. Černé konečky prstů totiž v řeči axolotlů znamenají: Mám chuť se rozmnožovat!

Ohrožená příšerka

Axolotl pochází z vod dvou mexických jezer, která jsou ale vlivem znečištění a vysychání v takovém stavu, že v nich žádné axolotly nenajdete. Kvůli tomu se stal kriticky ohroženým druhem. V poslední době se ale uvažuje o tom, že bude z této kategorie vyřazen. Ve volné přírodě jich sice moc nezbývá, ale tisíce těchto tvorečků žije v domácnostech po celém světě.

Jak ho chovat?

Pořídit si domů axolotla není žádný problém, protože není nijak přehnaně náročný na chov. Je potřeba zařídit mu akvárium, udržovat teplotu mezi 14 – 20 °C a pravidelně ho krmit. Je to masožravec, takže miluje různé larvy, malé vodní živočichy atd., proto není dobrý nápad dát ho do akvária společně s oblíbenými rybičkami.

Účet za axolotla pro začínající chovatele:

  • Axolotl potřebuje velké akvárium (může dorůst až 35 cm) – minimálně 50litrové. Takové akvárium v setu s krytem, filtrem a osvětlením koupíte od cca 4400 Kč.
  • Písek, kamínky a rostlinky do akvária pořídíte cca za 100 Kč.
  • Maličkého axolotla koupíte už za 30 Kč. Větší jedinci vyjdou na více než 100 Kč. A jelikož jsou tihle mazlíci velmi společenští, je dobré mít zrovna páreček, který vás vyjde okolo 300 Kč.
  • A teď už jen krmení, které si můžete zadarmo nachytat v přírodě (larvy komárů, žížaly atd.) nebo koupit v akvaristice za pár korun (nítěnky, patentky atd.), případně můžete koupit malé živé rybičky (paví očka cca 5 Kč/kus)
  • Celkové náklady: cca 5000 Kč

Bílá barva axolotla je výsledkem lidské práce...

...v přírodě má barvu spíše do hněda.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.