Hokejový zápas v televizi nedokoukali... Pohřbila je země! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hokejový zápas v televizi nedokoukali... Pohřbila je země!

Trosky domu v kráteru prohledávájí kanadští záchranáři.
Trosky domu v kráteru prohledávájí kanadští záchranáři. (ČTK, ara)

Obrovská tragédie zasáhla poklidné kanadské městečko Saint-Jude (1130 obyvatel) nedaleko Montrealu. Pod domem rodiny Richarda Préfontaina se v pondělí večer otevřela země, která pohltila vše v okruhu půl kilometru. Neštěstí se odehrálo během několika málo vteřin a v troskách zahynula celá čtyřčlenná rodina.

Préfontaine (†45) byl fanouškem hokejového mužstva Montreal Canadiens a v osudný den se chystal fandit u televize s manželkou Lyne a dcerami Amélií (†12) a Anaïs (†9). Na obrazovce běžel souboj druhého kola play off NHL mezi Montrealem a Pittsburghem, když se země najednou dala do pohybu. Podle prvních odhadů podemlela půdu podzemní voda, což vedlo k vytvoření deset metrů hlubokého kráteru. Rodina neměla šanci uniknout. Dům se sesunul do kráteru a všichni uvnitř okamžitě zahynuli. Rychle přivolaní záchranáři se pokusili dvakrát sestoupit do domu na dně kráteru. Půda se ale vždy znovu začala sesouvat, takže bylo nutné vyprošťovací práce opakovaně zastavit. Při žádném z pokusů nenašli záchranářští psi v ruinách stopy života. „Modlím se za zázrak, nic jiného se nedá dělat,“ řekl Préfontainův strýc Yvan Desrochers.

Naděje netrvala ani 24 hodin. Už v úterý odpoledne oznámila policie, že našla všechny členy rodiny mrtvé. „Byli ve sklepě, kde se scházeli u televize,“ prohlásil zástupce místních úřadů Michel Doré. Rodina, která milovala hokej, se už nikdy nedozvěděla, že jejich Montreal porazil pittsburghské tučňáky 4:3 a vynutil si v play off rozhodující sedmý zápas.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.